Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Legalább 200 ezer forintos fizetést a pedagógusoknak

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint legalább a bruttó átlagbért 10 százalékkal meghaladó, vagyis bruttó 200 ezer forintos fizetésben kellene részesülniük a pedagógusoknak - jelentette ki a szervezet elnöke csütörtökön Egerben.

A szükséges forrásokat a központi költségvetésnek kell biztosítania, hiszen az önkormányzatok nem rendelkeznek ehhez anyagi eszközökkel - közölte az Eszterházy Károly Főiskolán tartott kihelyezett ülését megelőzően az MTI-vel Kis Papp László.

Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a pedagógusok jövedelme a bértábla alját jelenti; életszínvonaluk növelésére annál is inkább szükség volna, mert ez hozzájárulna presztízsük növekedéséhez. Áttételesen az iskolai erőszak megfékezéséhez is - tette hozzá.
A szakszervezeti vezető szerint ugyan bíztató jelnek tekinthető, hogy a kormány lépéseket kíván tenni a pedagógusbérek rendezése érdekében. Ugyanakkor azt a tervet, miszerint csupán a pályakezdők bérének rendezésére kerülne sor, nem tartják megfelelőnek. Annál is inkább, mert feszültségeket gerjesztene a pedagógus társadalmon belül.

A továbbiakban úgy vélekedett, hogy a pedagógusképzés színvonalának erősítése a jövő építésének meghatározó eleme.
Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a pálya presztízsének erősítése az anyagi megbecsülésen kívül más eszközöket is igényel, mert csak ezek együttes alkalmazásával, a tanári tekintély növelésével van esély az iskolákban terjedő erőszak megfékezésére - mondta az érdekvédelmi vezető.

Arról is szólt, hogy a felsőoktatás finanszírozhatósága érdekében meg kell kezdeni az intézményi integrációt. Ennek kapcsán példaként említette, hogy a Magyarországon 76 felsőoktatási intézmény működik, ami több, mint Németországban. Ugyanakkor van olyan főiskola, amely hét, egy másik pedig 16 nappali tagozatos hallgatót oktat - fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben a FDSZ véleménye szerint a történelmi múlttal rendelkező intézményekre alapozva, regionális szinten kellene megszervezni a felsőoktatás integrációját.

Aktuális kérdésekről szólva hangsúlyozta, hogy a júniusi fizetésével, valamennyi oktató plusz 15 ezer forintos juttatásban részesül a szakszervezet és a kormány megállapodása alapján.
A megállapodás értelmében ugyanis az idén nem szenvedhetnek el reálbércsökkenést a felsőoktatásban dolgozók; a pluszjuttatás pedig az előre prognosztizáltnál magasabb infláció kompenzálására szolgál - magyarázta Kis Papp László.

Egyben emlékezetett arra, hogy tavaly decemberben 3 évre szóló megállapodást kötött az FDSZ a kormánnyal, amely szerint a 2008-as 214 milliárd forintról 2011-re 241 milliárd forintra nő a felsőoktatás állami finanszírozása.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ebben a 10 uniós városban a legkönnyebb most munkát találni

Sokkal könnyebb most munkát találni Észak- és Nyugat-Európa városaiban a délen fekvő városokhoz képest - derült ki az Életminőség az európai... Teljes cikk

Átlagosan 4,5 millió forintot keres egy NB I-es focista

Egy év alatt 6.3 százalékkal emelkedett a labdarúgók bérköltsége. Teljes cikk

Tovább csökken a foglalkoztatottak száma, 222 ezren voltak munka nélkül januárban

A munkanélküliek 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje keresett állást. Teljes cikk