Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Legalább 200 ezer forintos fizetést a pedagógusoknak

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint legalább a bruttó átlagbért 10 százalékkal meghaladó, vagyis bruttó 200 ezer forintos fizetésben kellene részesülniük a pedagógusoknak - jelentette ki a szervezet elnöke csütörtökön Egerben.

A szükséges forrásokat a központi költségvetésnek kell biztosítania, hiszen az önkormányzatok nem rendelkeznek ehhez anyagi eszközökkel - közölte az Eszterházy Károly Főiskolán tartott kihelyezett ülését megelőzően az MTI-vel Kis Papp László.

Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a pedagógusok jövedelme a bértábla alját jelenti; életszínvonaluk növelésére annál is inkább szükség volna, mert ez hozzájárulna presztízsük növekedéséhez. Áttételesen az iskolai erőszak megfékezéséhez is - tette hozzá.
A szakszervezeti vezető szerint ugyan bíztató jelnek tekinthető, hogy a kormány lépéseket kíván tenni a pedagógusbérek rendezése érdekében. Ugyanakkor azt a tervet, miszerint csupán a pályakezdők bérének rendezésére kerülne sor, nem tartják megfelelőnek. Annál is inkább, mert feszültségeket gerjesztene a pedagógus társadalmon belül.

A továbbiakban úgy vélekedett, hogy a pedagógusképzés színvonalának erősítése a jövő építésének meghatározó eleme.
Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a pálya presztízsének erősítése az anyagi megbecsülésen kívül más eszközöket is igényel, mert csak ezek együttes alkalmazásával, a tanári tekintély növelésével van esély az iskolákban terjedő erőszak megfékezésére - mondta az érdekvédelmi vezető.

Arról is szólt, hogy a felsőoktatás finanszírozhatósága érdekében meg kell kezdeni az intézményi integrációt. Ennek kapcsán példaként említette, hogy a Magyarországon 76 felsőoktatási intézmény működik, ami több, mint Németországban. Ugyanakkor van olyan főiskola, amely hét, egy másik pedig 16 nappali tagozatos hallgatót oktat - fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben a FDSZ véleménye szerint a történelmi múlttal rendelkező intézményekre alapozva, regionális szinten kellene megszervezni a felsőoktatás integrációját.

Aktuális kérdésekről szólva hangsúlyozta, hogy a júniusi fizetésével, valamennyi oktató plusz 15 ezer forintos juttatásban részesül a szakszervezet és a kormány megállapodása alapján.
A megállapodás értelmében ugyanis az idén nem szenvedhetnek el reálbércsökkenést a felsőoktatásban dolgozók; a pluszjuttatás pedig az előre prognosztizáltnál magasabb infláció kompenzálására szolgál - magyarázta Kis Papp László.

Egyben emlékezetett arra, hogy tavaly decemberben 3 évre szóló megállapodást kötött az FDSZ a kormánnyal, amely szerint a 2008-as 214 milliárd forintról 2011-re 241 milliárd forintra nő a felsőoktatás állami finanszírozása.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
A szakképzős pedagógusok is csatlakoznak a tanárok sztrájkjához

A PDSZ a mai napra hirdette meg a Szolidaritás Napját. Teljes cikk

400 új munkahely jön létre Nyíregyházán a 60 milliárd forintos beruházással

Az akkumulátortartó-takaró lemezeket gyártó üzemet megújuló energiára alapozzák. Teljes cikk

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A javaslat egyik eleme szerint a tagállami hatóságoknak rendszeresen felül kell vizsgálniuk és adott esetben ki kell igazítaniuk a minimumjövedelem szintjét. Teljes cikk