Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

"Legközelebb már a halottakat is megpróbálják dolgoztatni"

Az elképzelést keddre virradóra az illetékes parlamenti bizottság elvetette, de ennek ellenére az ötletgazda Frédéric Lefebvre, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője és egyben szóvivője szerdán egyéni módosító indítvány formájában beterjeszti a jobboldali többségű nemzetgyűlés elé.

A képviselő szerint a javaslat a munkavállalók jogait bővítené azzal, hogy lehetőséget adna a munka folytatására arra az időszakra is, amikor a foglalkoztatást jelenleg fel kell függeszteni. A betegállományban és a gyesen lévők otthoni munkavégzése önkéntes lenne előzetes orvosi engedély alapján, a dolgozót a munkáltatója fizetné, és így a munkahely és a társadalombiztosítás költségei is kisebbek lennének, állítja a képviselő.

Nathalie Kosciusko-Morizet, a digitális gazdaság fejlesztéséért felelős államtitkár kedden délután az azonnali kérdések órájában a nemzetgyűlésben azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem támogatja az elképzelést. Az államtitkár szerint "nincs rosszabb, mint az elszenvedett otthoni munka".

- Ez tökéletesen erkölcstelen, újabb tűrhetetlen provokáció - így reagált az ellenzéki szocialisták szóvivője a javaslatra. Benoit Hamon szerint a munkahelyeken mindig a munkáltató van erőfölényben a gyakran nyomás alatt lévő alkalmazottakkal szemben, így a munkavégzés önkéntességét nehéz lenne elképzelni.

A szocialista szóvivő szerint az sem valószínű, hogy a javaslat egy "mesterlövész egyéni akciója" lenne. Lefebvre országosan ismert szóvivőként minden reggel az elnöki hivatalban kezdi a napját, nyilván konzultált javaslatáról Nicolas Sarkozy államfővel, figyelmeztetett az ellenzéki képviselő, aki szerint a betegek dolgoztatása "egyértelmű visszaélés a szociális hatalommal" és "a munkajog szétverésének csúcsa".
Alain Vidalies, szintén szocialista képviselő szerint mindig az önkéntességre hivatkozva szokták a kollektív védelem terén a nagyobb visszalépéseket elindítani.

- Legközelebb már a halottakat is megpróbálják dolgoztatni - ezt mondta Jean-Claude Mailly, a Force Ouvriere (FO) szakszervezet vezetője. - Lehet, hogy az abszurditásig túlzok, de szerintem ez a javaslat is az abszurditás kategóriájába tartozik - tette hozzá.

A mozgáskorlátozottakat és a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalókat képviselő Fnath egyesület "a betegállományban lévőkkel szembeni provokációnak" nevezte a javaslatot.

A módosító indítványt a munkajogot érintő reformok részeként vitatja meg a nemzetgyűlés. A kormány a túlórapénz adómentesítése után a vasárnapi munkát és a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalást is önkéntes alapon engedélyezni kívánja. Elemzők szerint az európai választási kampány közepén bedobott jobboldali javaslat elsősorban a megosztott baloldalon, a szocialistákat gyengítő szélsőbaloldali pártoknak szolgálhat majd témául.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az augusztus 1-jével zárult héten 1 millió 186 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Teljes cikk

Csoportos leépítés a nagy múltú angol fociklubnál

A leépítés a csapat játékoskeretét nem érinti. Teljes cikk

Donald Trump rendeletet írt alá a munkahelyek külföldiekkel szembeni védelméről

Az elnök a külföldiek munkavállalását biztosító H-1B típusú vízumokkal történő visszaéléseknek szeretné elejét venni. Teljes cikk