Lemond végkielégítéséről a BKV vezérigazgatója"/>
Megjelent: 12 éve

Lemond végkielégítéséről a BKV vezérigazgatója

Lezárulni látszik Antal Attila végkielégítési ügye. A politikai botrányt okozó esetet a BKV távozó vezérigazgatója oldotta meg, miután nem tart igényt az egyes sajtóértesülések szerint 60 milliós összegre.

2011-ig szóló kinevezésének végkielégítés nélküli, közös megegyezéses megszüntetését kezdeményezte Antal Attila, a BKV-vezérigazgatója március 25-i hatállyal oly módon, hogy addig az időpontig csak a részére járó munkabérére tart igényt - tudta meg az MTI szombaton városházi forrásokból annak kapcsán, hogy a cégvezető immár a harmadik alkalommal jelezte a döntéshozóknak távozási szándékát.

Somlyódy Csaba (MSZP), a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke az MTI értesülését megerősítve elmondta, hogy Antal Attila valóban újabb levélben kezdeményezte 2007. január 16-án kelt munkaszerződésének megszüntetését.

Antal Attila először március 9-én, majd március 25-én kezdeményezte munkaszerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését és a BKV igazgatósági tagsága alóli felmentését. A Főpolgármesteri Kabinet jogi szakvéleményt kért ez ügyben Tiba Zsolt főjegyzőtől, aki az MTI értesülései szerint hétfőn terjeszti elő ez ügyben javaslatát.

A főpolgármester április 7-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a sajtóban megjelent 60 millió forintnál jóval kisebb végkielégítésre számíthat csak Antal Attila, mivel a városvezető jogi szakértői szerint semmis a vele kötött munkaszerződés. Ezt egyébként a cég igazgatóságának előző és a jelenlegi elnöke írta alá.

Mint azt az MTI már korábban megírta, Antal Attila munkaszerződését félévente hosszabbította meg a társaság igazgatósága, jelenleg június 30-ig szól a szerződése. Tavaly az év elején még más munkajogi szabályok vonatkoztak a cégvezetők munkaviszonyára, egy későbbi törvénymódosítással viszont ismét lehetővé vált, hogy megbízási jogviszony helyett munkaviszonyban foglalkoztathassák a cégvezetőket.

Az MTI birtokába került újabb felmondó levelében Antal Attila leszögezi, hogy csak a szerződése alapján március 25-ig őt megillető járandóságára tart igényt. Ezen felül egyéb összegre nem tart igényt, azt szeretné ugyanis, ha "a BKV Zrt. finanszírozási nehézségeit nem terhelné" a munkaszerződésében rögzített végkielégítés összege.

Antal Attila felmondó levelében megállapítja, hogy a 18 éve alulfinanszírozott és átpolitizált cégnél az ő munkájával "az utolsó utáni pillanatban elkezdődött a rendszerváltás", amelynek során tavaly csaknem 11 milliárd forinttal csökkentette veszteségét a cég.

A vezérigazgató kitér arra is, hogy egy ideje méltatlan, a "tényeket mellőző PR-támadások hada" zajlik ellene. Emlékeztetett rá, hogy a cég felügyelőbizottsága nem marasztalta el őt a busztenderrel kapcsolatos vizsgálatában. Hozzátette, hogy azóta tisztázódott az is, hogy nincs valós indok elmarasztalására egyetlen intézkedése vonatkozásában sem. Leszögezte, hogy nem tett semmit, ami "szakmai vagy jogi tényekkel alátámasztva támadható lenne, nem tettem semmit a cég és ezáltal a fővárosiak érdekével ellentétben".

Antal Attila hangsúlyozva, hogy a BKV-nak vezérigazgatóra van szüksége, úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzet csak azok érdekét szolgálja, akik nem érdekeltek a tiszta, átlátható helyzetben, akik a szükséges hosszú távú finanszírozási megoldás kidolgozását és megvalósítását nem támogatják, akik káoszban és zűrzavarban kívánják tartani a BKV-t.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Biztonságban a Villeroy Dolgozói Hódmezővásárhelyen

Napok óta a hódmezővásárhelyi önkormányzat egyik határozata kelt riadalmat a városban, mely szerint a Villeroy & Boch-nak (és a többi vállalatnak a... Teljes cikk

Több mint 100 informatikai szakembert vesz fel a Nokia Magyarországon

Új, digitális telekommunikációs hálózatok fejlesztésével foglalkozó IT Kompetencia Központ létrehozását jelentette be a Nokia Budapesten. A... Teljes cikk

A Tesla Berlinben építi meg első európai gyárát

Berlin mellett építi fel első európai üzemét a Tesla - jelentette be Elon Musk, az elektromos autókat gyártó amerikai társaság vezetője a német... Teljes cikk