kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Lengyelország felkészül a télre: Háztartásonként 250 ezer forintnyi támogatás, bányászoknak plusz 500 ezer forintnyi inflációs járadék

A szénnel fűtő háztartásoknak szánt egyszeri, több mint 250 ezer forintnak megfelelő támogatásról döntött a lengyel kormány, és elrendelték az ukrajnai háború előtt fokozatosan leálló hazai szénkitermelés újbóli növelését is. A legnagyobb lengyel szénkitermelő cég 36 ezer dolgozója július végén 6 ezer zloty (több mint 500 ezer forint) egyszeri inflációs járadékot kap, és hasonló összeget fizetnek ki a bányászoknak a következő két negyedévben is.

Elfogadta a lengyel kormány a szénnel fűtő háztartásoknak szánt egyszeri, több mint 250 ezer forintnak megfelelő támogatásról szóló tervezetet.

A parlament elé kerülő javaslat szerint a 3 ezer zloty (több mint 250 ezer forint) támogatás nem kötődne az adott háztartásban élők bevételeihez, a járulékot a törvény hatályba lépését követően november 30-ig lehet majd kérvényezni - közölte Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

A szénnel fűtő háztartásoknak szóló támogatás 11,5 milliárd zlotyval (961,8 milliárd forint) terheli meg az állami költségvetést. Tavaly a lengyelországi háztartások mintegy 50 százalékában fűtöttek szénnel.
Lengyelország évente több mint 44 millió tonna szenet termel ki, a kisfogyasztói szükségleteket azonban nagyrészt külföldi forrásokból fedezik. 2021-ben 8 millió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importáltak Oroszországból.

Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénemberagót vetett ki Moszkvával szemben az április elején elfogadott szankciócsomagban, Varsó pedig az április közepén elfogadott törvényben tiltotta meg az orosz szénimportot. A tavaly óta növekedő lengyelországi szénárak ezt követően tovább emelkedtek.

A kormány ausztráliai, dél-afrikai, kolumbiai, indonéziai és amerikai importtal szeretné kiegészíteni a szénpiacon keletkezett hiányt. Anna Moskwa a keddi sajtóértekezleten elmondta: a lengyel tengeri kikötők eddig több mint 3 millió tonna szenet fogadtak, az állami cégek több mint 7 millió tonna szén beszerzésére kötöttek szerződéseket. A szénimporttal emellett magáncégek is foglalkoznak.

A varsói kormány elrendelte az ukrajnai háború előtt fokozatosan leálló hazai szénkitermelés újbóli növelését is. A legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG szakszervezetei múlt hétfőn Katowicében ülősztrájkot tartottak, követeléseik között szerepelt a szénkitermelés bővítése feltételeinek megvitatása és a béremelés. A PGG vezetésével a napokban megkötött megállapodás értelmében a cég 36 ezer dolgozója július végén 6 ezer zloty (több mint 500 ezer forint) egyszeri inflációs járadékot kap, hasonló összeget fizetnek ki a bányászoknak a következő két negyedévben is.

 

  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek