Megjelent: 6 éve

Lényegi változások a diákhitelezésben

Ősztől könnyített feltételekkel vehető fel a diákhitel a nemzetgazdasági tárca tervei szerint, írja a Világgazdaság. Többek között akár 11 félévre is felvehető lesz, illetve akár negyven éves korig is lehet hitelt kapni.

Osztatlan képzésben részt vevők számára a maximum marad a 14 félév, alapesetben viszont tíz helyett, akár 11 félévre is felvehető lesz. Eddig 35 év volt az életkori maximum, ez 40-re bővülne, de addig érdemes befejezni a tanulmányokat, mert ha valaki betöltötte a negyvenet utána már nem folyósítható.

Ötödike helyett minden hónap 12.-éig lesz befizethető a törlesztőrészlet. Érdemben enyhítenek a nemfizetés felső korlátján is: eddig amennyiben a hitelfelvevővel szembeni a lejárt követelések összege meghaladta a hathavi törlesztőrészlet értékét és az illető a DK Zrt. írásbeli felszólítására határidőre nem fizetett, akkor a zrt. azonnali hatályú felmondással megszüntette a hitelszerződést, - most ez a limit tizenkét havi összegre emelkedik. Itt van némi kockázata annak, hogy nőhet a nemfizetők száma.

A kismamák, ha a gyermekgondozási segély (gyes) mellett kereső tevékenységet folytatnak akkor sem kötelesek a havi kötelező törlesztőrészletet teljesíteni, ha teljes munkaidőben dolgoznak.

A 2001-es indulástól 2013. június 30-ig összesen 333,2 ezren vettek fel Diákhitel1-et, melyből mintegy 100 ezren már visszafizették teljes tartozásukat. Diákhitel 2-t összesen 5,8 ezer fő számára folyósított a DK Zrt. 2012 szeptembere és 2013 júniusa között - derül ki a társaság legutóbbi közléséből.

Világgazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter