Megjelent: 6 éve

Liga: azonnal szüntessék meg "visszafoglalkoztatás" gyakorlatát!

images

A Liga Szakszervezetek kezdeményezte, hogy a költségvetés benyújtásával haladéktalanul kezdje meg a kormány a 2016. évi bértárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretein belül.

A Liga hétfői közleményében kiemelte, hogy továbbra sem támogatja az egykulcsos személyi jövedelemadót, és felszólította a kormányt, hogy az 1 százalékpontos szja-csökkentést csak az átlagbér alatt keresők érvényesíthessék, az így fennmaradó összeget pedig tegyék elérhetővé bérfejlesztésre az életpályamodellel vagy más egyszeri bérjellegű juttatással nem támogatott ágazatokban dolgozók számára.

A LIGA kezdeményezi, hogy a közmű társaságok által megfizetett közmű(vezeték)adó, ne érintse a közműszolgáltatók eredménymutatóit, a társaságokra kivetett újabb adók terhei ne a munkavállalókon legyenek behajtva.

A LIGA ismét kezdeményezi, hogy a kormány tegyen intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy a költségvetési megszorítások a minimálbéren élőket ne érintsék, ugyanakkor a minimálbér belátható időn belül felzárkózzon a mindenkori létminimumhoz.

A LIGA kezdeményezi, hogy a kormány a közmunkaprogramra fordítani tervezett többletforrást a piaci foglalkoztatás támogatására fordítsa, egyúttal felszólítja a kormányt, hogy a közmunkásként "visszafoglalkoztatott" közalkalmazottak esetét vizsgálja ki és státuszukat megnyugtatóan rendezze.

Ezzel kapcsolatban példaként említették, hogy tudomásuk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá tartozó intézményekben az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a közmunkában foglalkoztatottak száma, akiknek az alkalmazása azonban valójában csupán "visszafoglalkoztatás" keretében valósult meg. "Ez az eljárás ugyan költséghatékony a KLIK számára, valójában azonban mérhetetlenül cinikus, etikátlan, és valószínűleg törvénysértő is." - áll az érdekvédők sajtóanyagában.

A Liga közleményében ennek az elfogadhatatlan gyakorlatnak a megszüntetését, a felelős megnevezését, felelősségre vonását és "visszafoglalkoztatásban" érintettek eredeti munkaviszonyának visszaállítását kéri.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter