Magánnyugdíjpénztárak: a tagdíjak érkezésével soha nem volt gond"/>
Megjelent: 10 éve

Magánnyugdíjpénztárak: a tagdíjak érkezésével soha nem volt gond

A magánnyugdíjpénztári tagdíjak központosított bevallásának és befizetésének közel három évvel ezelőtti bevezetése jó lépés volt, olcsóbbá, transzparensebbé teszi a működést, de gondokat okozott, hogy a kasszáknak kevés időt adtak a felkészülésre - mondta Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

A tagdíjak megérkezésével soha nem volt gond, a Magyar Államkincstár ugyanis a pénzt napi rendszerességgel átutalja a pénztáraknak, amelyek azonnal befektetik. Az adatokat azonban csak az idei évtől kapják meg időben a nyugdíjkasszák; a késedelmek miatt az elmúlt években jelentős összeg parkolt a függőszámlákon, amit a pénzügyi felügyelet több jelentésében kifogásolt is.

Ennek okát azonban Csurgai Ágota, az Allianz Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóhelyettese szerint nem az APEH és a kasszák közötti adatáramlásban kell keresni, hanem azzal magyarázható, hogy a törvénymódosítások miatt időközben változott az adattartalom, s egyéb fejlesztéseket is el kellett végezniük az elszámolóegység idei bevezetése miatt.

Az APEH a Stabilitás Pénztárszövetségen keresztül tartja a kapcsolatot a kasszákkal, a két szervezet rendszeresen egyeztet. Az együttműködés alapja az APEH és a nyugdíjpénztárak által kötött együttműködési megállapodás, amely egyebek között szabályozza a kapcsolattartás, az adattovábbítás, a bevallások és befizetések egyeztetésének módját, s leírja az ehhez szükséges számítástechnikai környezetet is.

A foglalkoztatóknak 2007. január 1. óta kell az adóhatóságnak bevallaniuk és befizetniük a magánnyugdíjpénztári tagdíjakat, korábban ez a kasszák feladata volt. A foglalkoztatóknak a bevallásokat a tárgyhót követő hó 12-ig kell bevallaniuk és átutalniuk a tagdíjat. A Magyar Államkincstár a befolyt tagdíjakat folyamatosan utalja a pénztárak bankszámláira. Az adatokat - amelyek alapján a pénztárak az egyéni számlákra tudják könyvelni a tagdíjakat - a bevallási határidőt követő hónap utolsó napjáig kell az APEH-nak elektronikusan továbbítania a pénztárakhoz.

Az adóhatóság csak a hibátlan bevallásokból szolgáltat a pénztáraknak adatot - mondta Locskai Botond, az APEH bevallási főosztályának osztályvezetője -, a többinek utánajár. Az adóhatósághoz havonta mintegy 400 ezer foglalkoztatótól, mintegy 4,5 millió magánszemélyre vonatkozóan érkezik magánnyugdíjpénztári bevallás, amelyeknek 98,5 százaléka hibátlan - érzékeltette az adatállomány nagyságát. A magánszemélyek a magyarorszag.hu ügyfélkapuján keresztül, és július 1-je óta a regisztrációt követően az APEH telefonos ügyfélszolgálatán keresztül le tudják kérdezni járulékadataikat - tette hozzá.

A pénztáraknak a bevallásokat az adatátadást követő hó végéig kell feldolgozniuk, de arra törekszenek, hogy ne töltsék ki a határidőt - derült ki. Feladataik közé tartozik a bevallások könyvelés előtti ellenőrzése: a munkáltatói és tagi "összesen" ellenőrzés, a tagi jogviszony ellenőrzése, a tagi alapdíj és tagdíj százalék kontrollálása is.

A hibás bevallásokat a kasszáknak jelezniük kell az adóhatóságnak, amely március közepe óta tudja fogadni és feldolgozni ezeket a visszajelzéseket. Az APEH megnézi, hogy időközben történt-e önellenőrzés, helyesbítés, s ha nem sikerül tisztázni az eltérést, akkor ellenőrzést végeznek a munkáltatónál - mondta Locskai Botond. Az APEH munkáját segíti, hogy január óta a PSZÁF havonta tájékoztatja a nyugdjpénztári kilépésekről, átlépésekről.

A központosított bevallás és befizetés rendszerében a pénztári szakemberek szerint problémát okoz, hogy az APEH foglalkoztatói, míg a kasszák foglalkoztatói és tagi szintű ellenőrzést is végeznek, s az adóhivatal által hibátlannak talált, és az adófolyószámlán könyvelt bevallásokat a pénztárnál hibásnak találhatják. Vannak azonban olyan hibák, amelyek a jelenlegi jogszabályok alapján nem, vagy nem egyszerűen javíthatóak, a javítást nem közvetlenül a pénztárnál, hanem az adóhivatalon keresztül lehet elvégezni. Amíg azonban nem történik meg a javítás, a hibás bevallásban szereplő tagok számláján nem írják jóvá a bevallott és befizetett tagdíjakat.

Locskai Botond elmondta: az idei évtől az ekhós pénzeket már negyedévente utalják át a pénztáraknak, míg 2007-ben még egy összegben, 2008-ban pedig két részletben továbbították (ennek következménye, hogy az ekhósok pénze csúszással kerül az egyéni számlára). Ezt azzal magyarázta, hogy az APEH-nek arányosítania kell a befizetett járulékot, mivel a munkáltatók az összeset egy számlára fizetik be. Az utalás ütemezését egyébként nem törvény szabályozza, hanem a pénztárak és az APEH közötti megállapodás.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk