Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Magatartási kódexet dolgoz ki a Stabilitás Pénztárszövetség

Magatartási kódexet dolgoz ki a Stabilitás Pénztárszövetség, többek között az indokolatlan magánnyugdíjpénztári átléptetések visszaszorítása érdekében, és etikai eljárás keretében vizsgálja ki azokat az eseteket, amelyekben felmerül tagjaival szemben a jogszabálysértő tagszervezői működés gyanúja.

A PSZÁF a múlt héten jelentette be, hogy fogyasztóvédelmi eljárást indított egy társaság jogszabálysértő magánnyugdíjpénztári tagtoborzása miatt. Az ügy lényege: állásinterjúkat szerveztek, amelyen az érdeklődők számára ingyenes tanfolyamot ajánlottak fel. "Mintafeladatként" személyes adataikkal és aláírásukkal ellátott magánnyugdíjpénztári átlépési nyilatkozatokat töltettek ki a résztvevőkkel, akik az oktatás végén kérésük ellenére sem kapták vissza a dokumentumokat. A panasztevőt a kitöltött nyilatkozatokat felhasználva átléptették egy másik pénztárba, amelynek nevét a felügyelet nem hozta nyilvánosságra.

Az eset pontos körülményeinek megismerését követően a Stabilitás Pénztárszövetség is haladéktalanul megindítja etikai eljárását, amennyiben valamely tagpénztárát is felelősség terheli - közölte Juhász Istvánné, a szövetség főtitkára.

A főtitkár a sajtóközleményben kiemelte: a tagok tudatos pénztárválasztása alapvetően pozitív és értékes eleme a pénztári rendszernek. Az átlépés lehetősége azonban a tagok pénztárak közötti gyors fluktuációjában érdekelt közvetítői rendszer kialakulását is elindította, amely a pénztártagokat esetenként a tudatos fogyasztói döntésekkel ellenkező irányba befolyásolja.

Az indokolatlan és esetenként etikátlan átléptetések visszaszorítása érdekében a szövetség azt javasolja, hogy a jogszabályokba kerüljön be a pénztári átlépésekkel kapcsolatos pénzügyi ösztönzőket tiltó szabályozás, hogy az átlépések után jutalék kifizetésére ne kerülhessen sor. Ezzel megelőzhető, illetve kizárható lenne az, hogy a tagszervező a jutalék érdekében indokolatlanul bíztassa a tagot másik pénztárba való átlépésre, ugyanakkor nem korlátoz senkit a szabad pénztárválasztásban - ismertette Juhász Istvánné a szövetség közös álláspontját.

A közlemény hangsúlyozza: a szövetség fontosnak tartja, hogy a pénztártagok megfelelő tájékoztatásban részesüljenek a tisztességes piaci magatartás betartásával, és elítél minden olyan tagszervezési módszert, amely az emberek megtévesztésén alapul. A Stabilitás Pénztárszövetség - a PSZÁF javaslatainak figyelembevételével - a Magatartási Kódexben fekteti le az üzletszerzési, valamint az ügyfelekkel szemben elvárt magatartási szabályokat - jelentette be a főtitkár.

A pénztári tagság egyes pénztárak közti mozgása tavaly jelentősen gyorsult, az átlépési arány közel megduplázódott, 7,3 százalékot ért el a PSZÁF adatai szerint. Ez a folyamat szoros összefüggést mutat egyes pénztárak erősen megélénkült, ügynökök útján gyakorolt tagszervező tevékenységével. Az átlépések kapcsán a felügyelethez jelentős számú fogyasztóvédelmi panasz érkezett, főként az ügynökök tájékoztatási tevékenységét kifogásolták.

Az átléptetési verseny ugyanakkor nem kevés pénzükbe kerül a pénztártagoknak: a nyugdíjpénztáraknál a közvetítői jutalék tavalyi információk szerint elérte a 10-15 ezer forintot attól függően, hogy a pénztártaggal mennyi vagyon "ment át", de 20 ezer forint feletti összegekről is hallani lehetett.

A tagszervezéssel kapcsolatos ügynöki költségek a PSZÁF honlapján közzétett adatok szerint tavaly megközelítették a 3,2 milliárd forintot, az idei első negyedévben pedig közel 1,1 milliárd forintot tettek ki, miközben a magánnyugdíjpénztári szektor szokásos működési tevékenységének vesztesége az előzetes adatok szerint tavaly 2,56 milliárd forint, az idei első negyedévben pedig 457 millió forint volt.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter