Megjelent: 11 éve

Májusban kiderül, hogyan fizetik a szociális juttatásokat

Májusban várható kormánydöntés arról, mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös esetleg az utalvánnyal, köztük az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés - írja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sajtóközleménye.

A közlemény szerint - a kormány március 30-i határozatának megfelelően - jelenleg tárcaközi szakmai egyeztetések zajlanak "az egyes szociális jellegű ellátások készpénz-helyettesítő eszközzel való folyósításával kapcsolatos feladatokról". Ennek során az érintett tárcák még ebben a hónapban megvizsgálják, szociálpolitikai okokból indokolt-e, és ha igen, milyen mértékben - a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek esetében - az utalvánnyal való fizetés. Ennek során az Erzsébet-utalvány felhasználhatóságát is vizsgálják.

A Nefmi ennek kapcsán megjegyezte, az egy éve tartott szociális konzultáción a válaszadók 89 százaléka támogatta azt, hogy "aki szociális segélyt kap, azt részben pénzben, részben más formában kapja meg az összeget, annak érdekében, hogy az állami támogatás valóban az eredeti célját szolgálja".

A mostani egyeztetések során "a vizsgálat alapelve, hogy mind az ellátásban részesülők, mind a támogatást nyújtó állam, mind a hazai kiskereskedelem szempontjából olyan hatékony és igazságos kifizetési rendszer jöjjön létre, amely biztosítja az állami támogatásokkal való visszaélések mértékének csökkenését, valamint, hogy az érintettek jól és életszerűen tudják felhasználni a szociális támogatásként kapott összeget" - írta a Nefmi.

A tárca közleménye szerint a kormány által indított Erzsébet-programban eddig több mint másfél millió munkavállaló választotta az Erzsébet-utalványt, és - mint közölték - továbbra is "élénk érdeklődés mutatkozik mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről".

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretében kibocsátott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására. Az Erzsébet-program a szociális üdültetés és étkeztetés új rendszere, amely már az idén mindösszesen több mint 100 ezer emberen segít. Ennek kapcsán arra is emlékeztettek: a kormány a múlt héten jelentette be, hogy az Erzsébet-programnak köszönhetően idén nyáron 75 ezer hátrányos helyzetű ember tud kedvezményesen üdülni.

Az LMP szerint nem jó a szociális juttatások utalványos fizetése. Szél Bernadett az Országgyűlés keddi ülésnapján a szociális juttatások utalványok útján történő kifizetésével kapcsolatban tett fel képviselői kérdést. Szerinte az ügyben nincs szakmai konszenzus, ráadásul nem egyértelmű, hogy kinek jó a javaslat és kinek rossz. Példaként említette, hogy másodlagos piac alakulhat ki és áron alul értékesíthetik az utalványokat, például a rászorulók.

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter válaszában leszögezte: még nem született döntés az ügyben és pontosan az ellenzéki képviselő által is felvetett kérdések miatt bízta meg a kormány a Nefmi-t egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével. A miniszter hangsúlyozta: csak ennek elkészülte után dönti el a kormány, hogy lehet-e és megéri-e megvalósítani ezt az ötletet.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja múlt csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP szerint "gazemberség" lenne, ha a kormány úgy döntene, hogy több szociális juttatást, köztük a családi pótlékot pénzbeli ellátás helyett Erzsébet-utalványban fizeti ki. Hozzátette: a kormány ezzel a lépéssel korlátozni akarja a rászorulók pénzhasználatát, ami mögött az a feltételezés áll, hogy a szegények visszaélnek a támogatással.

Múlt pénteken tizennyolc civil szervezet adott át tiltakozó levelet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, kifogásolva, hogy pénzbeli ellátás helyett utalványban lenne fizethető több szociális juttatás. A mások mellett a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által aláírt levélben az áll: "e szabadságkorlátozás igénye mögött az a feltételezés van, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat".

HR Portal/MTI
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Komoly leépítések jönnek egy állami cégnél

A Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. tavaly tavasszal még több mint 180 főt foglalkoztatott, most kétkörös leépítés jön. Teljes cikk

Változtak a szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységre vonatkozó szabályok

A tevékenységi kör változását az adóhatóságnál kell bejelenteni. Teljes cikk

Az Országgyűlés elé kerül a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezet

A közlemény szerint amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, létrejön a teljesítményalapú bérezési rendszer is. Teljes cikk