Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Másfél milliárdot is költhetett a BKV végkielégítésekre

Másfél milliárd forintot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007 óta, mivel Antal Attila korábbi vezérigazgató csaknem nyolcszáz embert küldött el a cégtől egy átalakítás során - mondta a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. A Magyarok Egymásért Szövetsége átvilágítaná az állami szféra egészét. Hiszen az összes tanácsadói állás feltérképezése nélkül elképzelhetetlen a társadalmi adótudatosság létrejötte.

Az MTI annak kapcsán kereste meg Gulyás Attilát, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökét és Vitézy Dávidot, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagját, hogy a BKV hétfőn közölte: közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül július 31-ével távozott a BKV-tól Balogh Zsolt általános és műszaki vezérigazgató-helyettes.

Gulyás Attila elmondása szerint az Antal Attila által elküldött nyolcszáz dolgozó között voltak felsővezetők, irodisták és szakmunkások is, jelentős részük pedig kapott végkielégítést, erre a kollektív szerződés alapján összesen akár másfél milliárd forintot is elkölthettek - mondta Gulyás Attila hozzátéve: lassan minden ilyen végkielégítési ügy "a felszínre fog kerülni", és az is, hogy a vezetőváltásoknál ki hány embert küldött el és mekkora végkielégítéseket fizettek ki.

Hangsúlyozta, hogy Balogh Zsolt az elmúlt évek végkielégítéseinek mintegy 10 százalékát írta csak alá, a legtöbb embert elődje, Antal Attila küldte el még 2007-ben. Akkor egy vállalat-átalakítás keretében váltak meg a dolgozók egy részétől, ezzel a lépéssel a szakszervezetek akkor sem értettek egyet - mondta Gulyás Attila.

A másfél milliárd forintba nem számolták bele az elmúlt hetekben nyilvánosságra került végkielégítések összegét.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának (fb) Fidesz által delegált tagja az MTI megkeresésére Balogh Zsolt menesztésével kapcsolatban azt mondta: kár lenne tagadni, hogy Balogh Zsolt távozása összefüggésben áll az elmúlt napok végkielégítési ügyeivel, de úgy vélte: nem elég, ha a felelősöket elküldik a BKV-tól, a cégnek vissza kell szereznie az összes olyan végkielégítésre kifizetett pénzt, amelyet a BKV nem a törvény által előírtak szerint fizetett ki. Hozzátette: a BKV belső vizsgálata után jogi lépéseket kell ennek érdekében tenni és ő arra fogja kérni az fb tagjait, hogy ebben támogassák.

A BKV hétfőn az MTI-vel azt közölte: Balogh Zsolt feladatait részben Takács Péter jelenlegi logisztikai igazgató veszi át. Kedden a társaság az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy Takács Péter megbízása visszavonásig érvényes, fizetése a helyettesítési díjjal növekszik, a vezérigazgató javadalma viszont nem változik.

A cég nem közölt információt Balogh Zsolt fizetéséről és távozásának indokáról.

Balogh Zsolt nevéhez köthető az a munkaügyi per is, amelyben a BKV-t csaknem 100 millió forint megfizetésére kötelezték első fokon, mert végkielégítés nélkül elküldték Szalai László stratégiai igazgatót, aki azonban beperelte a BKV-t, mondván jár neki a végkielégítés. Szalai László legutolsó munkaszerződését Balogh Zsolt írta alá és ő is menesztette.

Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja a múlt héten több alkalommal is azonnali távozását követelte a BKV általános vezérigazgató-helyettesének és Székely Gábornak, a felügyelőbizottság elnökének. A BKV Zrt.-nél tapasztalható botrányok és rendkívül magas végkielégítési ügyek miatt azonnali lemondásra szólította fel a Fidesz nevében Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettest is.

A Fidesz fővárosi képviselője a legfőbb ügyészhez fordult a végkielégítési ügyek miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása.

MESZ: El kell törölni a tanácsadók kiváltságait

A BKV napvilágra jutó végkielégítési esetei kapcsán a Magyarok Egymásért Szövetsége átvilágítaná az állami szféra egészét. Hiszen az összes tanácsadói állás és az évekkel korábban kialakított - tanácsadói tevékenységnek álcázott -pénzkimenekítési csatorna feltérképezése nélkül elképzelhetetlen a társadalmi adótudatosság létrejötte. A kiszervezés mostani felfüggesztése helyett annak jogszabályi eltörlését, valamint a mindeddig kiemelkedő jövedelemmel járó tanácsadói munkakörök átlagos bérezését követeljük.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk