Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Másfél milliárdot is költhetett a BKV végkielégítésekre

Másfél milliárd forintot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007 óta, mivel Antal Attila korábbi vezérigazgató csaknem nyolcszáz embert küldött el a cégtől egy átalakítás során - mondta a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. A Magyarok Egymásért Szövetsége átvilágítaná az állami szféra egészét. Hiszen az összes tanácsadói állás feltérképezése nélkül elképzelhetetlen a társadalmi adótudatosság létrejötte.

Az MTI annak kapcsán kereste meg Gulyás Attilát, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökét és Vitézy Dávidot, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagját, hogy a BKV hétfőn közölte: közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül július 31-ével távozott a BKV-tól Balogh Zsolt általános és műszaki vezérigazgató-helyettes.

Gulyás Attila elmondása szerint az Antal Attila által elküldött nyolcszáz dolgozó között voltak felsővezetők, irodisták és szakmunkások is, jelentős részük pedig kapott végkielégítést, erre a kollektív szerződés alapján összesen akár másfél milliárd forintot is elkölthettek - mondta Gulyás Attila hozzátéve: lassan minden ilyen végkielégítési ügy "a felszínre fog kerülni", és az is, hogy a vezetőváltásoknál ki hány embert küldött el és mekkora végkielégítéseket fizettek ki.

Hangsúlyozta, hogy Balogh Zsolt az elmúlt évek végkielégítéseinek mintegy 10 százalékát írta csak alá, a legtöbb embert elődje, Antal Attila küldte el még 2007-ben. Akkor egy vállalat-átalakítás keretében váltak meg a dolgozók egy részétől, ezzel a lépéssel a szakszervezetek akkor sem értettek egyet - mondta Gulyás Attila.

A másfél milliárd forintba nem számolták bele az elmúlt hetekben nyilvánosságra került végkielégítések összegét.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának (fb) Fidesz által delegált tagja az MTI megkeresésére Balogh Zsolt menesztésével kapcsolatban azt mondta: kár lenne tagadni, hogy Balogh Zsolt távozása összefüggésben áll az elmúlt napok végkielégítési ügyeivel, de úgy vélte: nem elég, ha a felelősöket elküldik a BKV-tól, a cégnek vissza kell szereznie az összes olyan végkielégítésre kifizetett pénzt, amelyet a BKV nem a törvény által előírtak szerint fizetett ki. Hozzátette: a BKV belső vizsgálata után jogi lépéseket kell ennek érdekében tenni és ő arra fogja kérni az fb tagjait, hogy ebben támogassák.

A BKV hétfőn az MTI-vel azt közölte: Balogh Zsolt feladatait részben Takács Péter jelenlegi logisztikai igazgató veszi át. Kedden a társaság az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy Takács Péter megbízása visszavonásig érvényes, fizetése a helyettesítési díjjal növekszik, a vezérigazgató javadalma viszont nem változik.

A cég nem közölt információt Balogh Zsolt fizetéséről és távozásának indokáról.

Balogh Zsolt nevéhez köthető az a munkaügyi per is, amelyben a BKV-t csaknem 100 millió forint megfizetésére kötelezték első fokon, mert végkielégítés nélkül elküldték Szalai László stratégiai igazgatót, aki azonban beperelte a BKV-t, mondván jár neki a végkielégítés. Szalai László legutolsó munkaszerződését Balogh Zsolt írta alá és ő is menesztette.

Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja a múlt héten több alkalommal is azonnali távozását követelte a BKV általános vezérigazgató-helyettesének és Székely Gábornak, a felügyelőbizottság elnökének. A BKV Zrt.-nél tapasztalható botrányok és rendkívül magas végkielégítési ügyek miatt azonnali lemondásra szólította fel a Fidesz nevében Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettest is.

A Fidesz fővárosi képviselője a legfőbb ügyészhez fordult a végkielégítési ügyek miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása.

MESZ: El kell törölni a tanácsadók kiváltságait

A BKV napvilágra jutó végkielégítési esetei kapcsán a Magyarok Egymásért Szövetsége átvilágítaná az állami szféra egészét. Hiszen az összes tanácsadói állás és az évekkel korábban kialakított - tanácsadói tevékenységnek álcázott -pénzkimenekítési csatorna feltérképezése nélkül elképzelhetetlen a társadalmi adótudatosság létrejötte. A kiszervezés mostani felfüggesztése helyett annak jogszabályi eltörlését, valamint a mindeddig kiemelkedő jövedelemmel járó tanácsadói munkakörök átlagos bérezését követeljük.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Biztonságban a Villeroy Dolgozói Hódmezővásárhelyen

Napok óta a hódmezővásárhelyi önkormányzat egyik határozata kelt riadalmat a városban, mely szerint a Villeroy & Boch-nak (és a többi vállalatnak a... Teljes cikk

Több mint 100 informatikai szakembert vesz fel a Nokia Magyarországon

Új, digitális telekommunikációs hálózatok fejlesztésével foglalkozó IT Kompetencia Központ létrehozását jelentette be a Nokia Budapesten. A... Teljes cikk

A Tesla Berlinben építi meg első európai gyárát

Berlin mellett építi fel első európai üzemét a Tesla - jelentette be Elon Musk, az elektromos autókat gyártó amerikai társaság vezetője a német... Teljes cikk