Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Még a nyugdíjasoknak is jár majd alapjövedelem

A finnek 2016-től bevezetnék a feltétel nélküli alapjövedelmet. A 24.hu kiemelte: lényegében egy progresszív újraelosztásról van szó, amihez nem kell pluszforrás, hiszen a meglévők átcsoportosításáról van szó.

Ha alaposabban megnézzük a finn megoldást jól látható, hogy az alapjövedelmet nem egyszerre vezetnék be 800 euróval 2016-tól, hanem legalább kétéves kísérleti projektek tapasztalatai alapján, amelyek 2017-től indulnának. Mindehhez nem kell pluszforrás, hiszen az alapjövedelem a meglévő források újraelosztása - írja a 24.hu.

Az alapjövedelem bevezetésével az összes szociális juttatást megszüntetnék a gyestől az ösztöndíjon át, egészen a munkanélküli segélyekig, és az így felszabaduló pénzeket fordítanák az alapjövedelemre - derül ki a cikkből.

Ráadásul a juttatás mértékét úgy határozzák majd meg, hogy összességében kevesebb lenne az alapjövedelem összege, mint a munkanélküli segély és a szociális segélyek együttvéve. További érdekesség, hogy még a finn nyugdíjasoknak is járna.

Az alapjövedelem bevezetéséhez ráadásul jelentős adóreform társulna. Finnországban több elképzelés is van, a lényeg az, hogy a nagyon gazdagok valamilyen módon adóban adnák vissza az alapjövedelmet a társadalomnak.

Lényegében egy progresszív újraelosztásról van szó, amihez nem kell pluszforrás, hiszen a meglévők átcsoportosításáról van szó. Fontos az is, hogy az alapjövedelemről le lehet mondani.

Ha meglépik, Európában ők lesznek az első ország, akik bevezetik az alapjövedelmet.

24.hu/fn
Follow hrportal_hu on Twitter