Megjelent: 5 éve

Még a nyugdíjasoknak is jár majd alapjövedelem

A finnek 2016-től bevezetnék a feltétel nélküli alapjövedelmet. A 24.hu kiemelte: lényegében egy progresszív újraelosztásról van szó, amihez nem kell pluszforrás, hiszen a meglévők átcsoportosításáról van szó.

Ha alaposabban megnézzük a finn megoldást jól látható, hogy az alapjövedelmet nem egyszerre vezetnék be 800 euróval 2016-tól, hanem legalább kétéves kísérleti projektek tapasztalatai alapján, amelyek 2017-től indulnának. Mindehhez nem kell pluszforrás, hiszen az alapjövedelem a meglévő források újraelosztása - írja a 24.hu.

Az alapjövedelem bevezetésével az összes szociális juttatást megszüntetnék a gyestől az ösztöndíjon át, egészen a munkanélküli segélyekig, és az így felszabaduló pénzeket fordítanák az alapjövedelemre - derül ki a cikkből.

Ráadásul a juttatás mértékét úgy határozzák majd meg, hogy összességében kevesebb lenne az alapjövedelem összege, mint a munkanélküli segély és a szociális segélyek együttvéve. További érdekesség, hogy még a finn nyugdíjasoknak is járna.

Az alapjövedelem bevezetéséhez ráadásul jelentős adóreform társulna. Finnországban több elképzelés is van, a lényeg az, hogy a nagyon gazdagok valamilyen módon adóban adnák vissza az alapjövedelmet a társadalomnak.

Lényegében egy progresszív újraelosztásról van szó, amihez nem kell pluszforrás, hiszen a meglévők átcsoportosításáról van szó. Fontos az is, hogy az alapjövedelemről le lehet mondani.

Ha meglépik, Európában ők lesznek az első ország, akik bevezetik az alapjövedelmet.

24.hu/fn
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az augusztus 1-jével zárult héten 1 millió 186 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Teljes cikk