Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Még másfél millió szja-bevallást vár az APEH

Az adóhatósághoz csaknem 2,079 millió szja-bevallás érkezett május 10-ig, 240 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a május 20-i határidőig pedig még 1,5 millió bevallást vár az APEH - ismertette Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese.

Az APEH elnökhelyettese megjegyezte: az előző évekhez hasonlóan sokan az utolsó napokra hagyják az elkészítését.
A munkáltatókra bízottakkal együtt az idén 3,6-3,7 millió szja-bevallásra számít az adóhatóság.

Az adózók jellemzően elsősorban az adóvisszaigénylést tartalmazó bevallások elkészítésével igyekeznek. A tavalyi 49,6 milliárd forinttal szemben az idén eddig 56,1 milliárd forintot igényeltek vissza, amiből májusig tavaly 30,1 milliárd forintot, az idén 45,8 milliárd forintot utalt ki az APEH. Az egy főre jutó visszaigénylés átlagos összege 50.431 forintról 52.906 forintra nőtt.

Az elnökhelyettes úgy vélekedett, megérte a feldolgozási rendszer tavalyi módosításába fektetett munka, az adatok feldolgozása folyamatos. A módosítással céljuk volt az is, hogy már a beérkezés időpontjában csökkenjen a hibás bevallások száma, hogy ez ne akadályozza a jogos visszaigénylések kiutalását. Az idén eddig a bevallások 14 százaléka volt a beérkezés időpontjában hibás, míg 2007-ben még 40 százaléka - tette hozzá. Az adóhatóságnak a késedelmes visszautalások miatt eddig 400 ezer forint késedelmi kamatot kellett fizetnie, személyenként átlagosan 300 forintot. Az elnökhelyettes hangsúlyozta: örvendetes, hogy egyre bővül az elektronikus kitöltést választók köre. A tavaly decemberi adatokkal összehasonlítva az elektronikusan kitöltött bevallások aránya 73,42-ről 75,1 százalékra gyarapodott, ezen belül az elektronikusan beküldötteké 16,59-ről 23,6 százalékra nőtt, az internetes kitöltővel készített, papíron beadottaké pedig 56,83-ról 51,5 százalékra mérséklődött. Míg tavaly decemberig a bevallások 26,57 százalékát adtak be papíron, az idén májusig 24,8 százalékát.

Mogyorósiné Gábor Hajnalka felhívta a figyelmet arra, hogy 2009. január 1-jétől az szja-törvény meghatározza a kedvezmények érvényesítési sorrendjét, továbbá, hogy a háztartással kapcsolatos szolgáltatások számlás igénybevételéért is érvényesíthető kedvezmény. Az utóbbival kapcsolatban fontos, hogy az áfát tartalmazó számla a kedvezményt igénybe vevő nevére legyen kiállítva; a számlát az elévülési idő lejártáig meg kell őrizni.

A pótlékmentes részletfizetésre továbbra is lehetőségük van azoknak, akiknek a tényleges szja-kötelezettsége nem haladja meg a 100 ezer forintot - emlékeztetett az elnökhelyettes. Annak, aki négy hónap alatt sem tudja adókötelezettségét teljesíteni, egyedi kérelmet kell benyújtania.

Kriskó Csaba főosztályvezető ismertette: az idén közel százezerrel kevesebben kérték - a tavalyi 341.170 után 244.319 adózó - az egyszerűsített bevallás elkészítését, holott az erre jogosultak köre az idén bővült.

Ezt a megoldást a főosztályvezető szerint többnyire azok választják, akiknek befizetési kötelezettségük van, a visszaigénylők számára ugyanis kedvezőtlen (az önbevallók korábban jutnak hozzá a visszaigényelt adóhoz). Az igénylők számának csökkenésében szerepet játszhatott az is, hogy az idén nem volt akkora hírverés az egyszerűsített bevallás körül, mint tavaly, a bevezetés évében - tette hozzá.

Egyszerűsített bevallási ajánlatot 237.331 adózó kapott (tavaly 339.033). Az APEH 15.177, az egyszerűsített adóbevallásra jogosult adózó számára különböző okokból nem készített bevallás ajánlatot (az illető jövedelemszerzés miatt nem felelt meg a feltételeknek, nem szerzett bevallásköteles jövedelmet, munkáltatója nem szolgáltatott adatot az adózó jövedelméről, vagy benyújtotta a 0953-as bevallást). Összességében az idén a benyújtott nyilatkozatok 91 százaléka nyomán készült bevallási ajánlat, míg tavaly 86,6 százaléka alapján.

Kriskó Csaba emlékeztetett arra, hogy az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat is május 20-ig kell benyújtani. Bár ez az adózóknak nem kerül semmibe, sokan nem élnek a lehetőséggel. Tavaly az adózók 49,1 százaléka 18 milliárd forintot ajánlott fel, miközben a maximálisan felajánlható összeg 33 milliárd forint volt.

A nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóból eddig 241 millió forint bevétel keletkezett (5.535 darab befizetés), ennek nagy részét, 226 millió forintot (4.941 darab befizetés) a nagy teljesítményű gépkocsik után rótták le. A vízi járművek után 553 befizetésből 14 millió forint, a légi járművek után 41 befizetésből 1 millió forint volt eddig az adóbevétel.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter