Megjelent: 13 éve

Még nincs vége? Komoly károkat okozott a Skoda dolgozóinak sztrájkja

Továbbra sem sikerült megegyezni a bérekről a csehországi Skoda autógyárban. A keddi egynapos sztrájk után szerdán újra dolgoznak a Skoda autógyár munkásai, miközben a szakszervezeti vezetők és a gyár képviselő keresik a kiutat a hetek óta tartó bérvitából, ám egyelőre egyik fél sem hajlandó a kompromisszumra.

A keddi munkabeszüntetés kihatott az egész cseh gazdaságra, hiszen az autógyár három üzeme 28 ezer főt foglalkozat, és a cég adja az ország gazdasági összteljesitményének közel 3 százalékát. Ráadásul a társasághoz több mint tíz hazai beszállító kapcsolódik, így számukra is gondot okozott a munka leállása.

A Skoda-gyár alkalmazottai a cég tavalyi rendkívül sikeres gazdasági eredményeire hivatkozva 24 százalékos béremelést követeltek, míg a cégvezetés csak tíz százalékot volt hajlandó adni.

A különféle kiegészítő, inflációt pótló megállapodásokkal az alkalmazottak általános átlagbére mintegy 13 százalékkal emelkedett volna, ám a szakszervezetek a Skoda ezen ajánlatát elutasították, ezért a cég vezetése visszavonta a tíz százalékos béremelésre vonatkozó javaslatát, és már csak a korábbi 7,5 százalékos emelésről hajlandó tárgyalni.

Václav Klaus államfő nyíltan ellenzi a bérköveteléseket, szerinte a mostani tiltakozó hullám lefékezheti az ország dinamikus gazdasági növekedését, ami súlyos károkat okozhat. A szakszervezetek képviselői azonban közölték, ha a szerdai tárgyalások nem hoznak eredményt, csütörtökre ismét sztrájkot hirdetnek.

Info Rádió
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter