Megjelent: 6 hónapja

Megháromszorozódnak a brit tandíjak, magyar diákok összefogása oldhatja meg a problémát

Európai Uniós petíciót indított a külföldön tanuló magyar diákokat tömörítő Hungarian Youth Association és lengyel partnere annak érdekében, hogy a Brexit után drasztikusan megemelkedő brit egyetemi tandíjak ne jelenthessenek akadályt az Európai Unióban élő tehetséges fiataloknak.

Jelenleg 2530 magyar és összesen 147 ezer EU-s diák tanul az Egyesült Királyság egyetemein, ebből nagyjából 14 ezren az Erasmus-program segítségével. Ez a szám azonban drasztikusan csökkeni fog a 2021 szeptemberében induló tanévtől, a brit tandíjak jelentős megemelése miatt, ha az Európai Unió nem siet a diákok segítségére.

A SaveEUStudents kampány célja az egyenlő feltételek megteremtése minden magyar és Európai Uniós diák számára. A petíciót beadó szervezetek ezt egy olyan EU-s program létrehozásával érnék el, mely fedezné az egyetemi tandíjakat, illetve a megélhetési költségeket, valamint az Erasmus+ helyébe léphetne az Egyesült Királyságban, miután az ország 2020. december 31-én az uniós oktatási programból is kilépett.

A Brexit eredményeként így az EU-s egyetemi hallgatók a 2021/22-es tanévtől már nem lesznek jogosultak a kedvezményes tandíjra, vagy a brit kormány által támogatott diákhitelre az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 9 250 fontos (3,9 millió forintos) éves tandíj csak azok számára lesz elérhető, akik már a fent említett dátum előtt megkezdték tanulmányaikat. Az idén kezdő magyar diákoknak már átlagosan 28 050 fontot (11,8 millió forintot) kell majd fizetnie évente.

További nehézség, hogy a diákhitelhez sem lesz többé hozzáférése az újonnan kezdőknek, márpedig az elmúlt években kint tanuló magyarok elsöprő többsége élt a diákhitel lehetőségével, ugyanis anélkül esélyük sem lett volna kifizetni a mostanihoz képest alacsonynak számító 3,8 millió forintos éves tandíjat.

A sokszorosukra növelt tandíjak és a diákhitel lehetőség megszüntetése az Egyesült Királyságban tanuló EU-s és kifejezetten a magyar diákok számának drasztikus csökkenéséhez vezethet. A friss statisztikák szerint az idén 58 százalékkal kevesebb magyar diák jelentkezett a brit egyetemekre a januári határidőig: 430-an a tavalyi 1030-hoz képest.

Azonban az Egyesült Királyság felvételi rendszerét üzemeltető szervezet legutóbbi adataiból nem derül ki a probléma súlyossága, mert az 58 százalékos visszaesés csak a jelentkezőkre vonatkozik, viszont tapasztalataink szerint közülük sokan már nem terveznek beiratkozni pénzügyi okok miatt, így a csökkenés valódi mértéke akár a 70-80 százalékot is elérheti.

„Ezek a hallgatók, akik világ legkiemelkedőbb felsőoktatási intézményeiben tanulnak, a külföldön elsajátított kritikus gondolkodásukkal és problémamegoldó képességeikkel jelentős szerepet vállalnak Magyarország gazdasági és szociális életében, amely az ország versenyképességét kiemelten erősíti” - mondta el Karagich Bálint, a Hungarian Youth Association társ-ügyvezető igazgatója, aki szerint nem szabadna, hogy az irreálisan magas tandíj kettétörje a legtehetségesebb magyar és EU-s fiatalok karrierjét.

Fotó: University of Oxford, Egyesült Királyság / unsplash.com
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
60 ezer hollywoodi filmes háttérmunkás léphet sztrájkba hamarosan

Ha nem sikerül megegyeznie az IATSE és az AMPTA szervezeteknek, akkor a 15 millió dollár alatti költségvetésű produkciók kivételével minden... Teljes cikk

A francia egészségügyi dolgozók 0,6 százaléka utasította el a koronavírus elleni oltást

Franciaországban szeptember 15-e óta kötelező felvenniük a védőoltást az egészségügyben dolgozóknak. Teljes cikk

Rekordra emelkedett a be nem töltött állások száma a brit vállalati szektorban

A kimutatás szerint száz alkalmazotti állásra a vizsgált időszakban 3,7 be nem töltött munkahely jutott. Teljes cikk