Megjelent: 4 hónapja

Megháromszorozódnak a brit tandíjak, magyar diákok összefogása oldhatja meg a problémát

Európai Uniós petíciót indított a külföldön tanuló magyar diákokat tömörítő Hungarian Youth Association és lengyel partnere annak érdekében, hogy a Brexit után drasztikusan megemelkedő brit egyetemi tandíjak ne jelenthessenek akadályt az Európai Unióban élő tehetséges fiataloknak.

Jelenleg 2530 magyar és összesen 147 ezer EU-s diák tanul az Egyesült Királyság egyetemein, ebből nagyjából 14 ezren az Erasmus-program segítségével. Ez a szám azonban drasztikusan csökkeni fog a 2021 szeptemberében induló tanévtől, a brit tandíjak jelentős megemelése miatt, ha az Európai Unió nem siet a diákok segítségére.

A SaveEUStudents kampány célja az egyenlő feltételek megteremtése minden magyar és Európai Uniós diák számára. A petíciót beadó szervezetek ezt egy olyan EU-s program létrehozásával érnék el, mely fedezné az egyetemi tandíjakat, illetve a megélhetési költségeket, valamint az Erasmus+ helyébe léphetne az Egyesült Királyságban, miután az ország 2020. december 31-én az uniós oktatási programból is kilépett.

A Brexit eredményeként így az EU-s egyetemi hallgatók a 2021/22-es tanévtől már nem lesznek jogosultak a kedvezményes tandíjra, vagy a brit kormány által támogatott diákhitelre az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 9 250 fontos (3,9 millió forintos) éves tandíj csak azok számára lesz elérhető, akik már a fent említett dátum előtt megkezdték tanulmányaikat. Az idén kezdő magyar diákoknak már átlagosan 28 050 fontot (11,8 millió forintot) kell majd fizetnie évente.

További nehézség, hogy a diákhitelhez sem lesz többé hozzáférése az újonnan kezdőknek, márpedig az elmúlt években kint tanuló magyarok elsöprő többsége élt a diákhitel lehetőségével, ugyanis anélkül esélyük sem lett volna kifizetni a mostanihoz képest alacsonynak számító 3,8 millió forintos éves tandíjat.

A sokszorosukra növelt tandíjak és a diákhitel lehetőség megszüntetése az Egyesült Királyságban tanuló EU-s és kifejezetten a magyar diákok számának drasztikus csökkenéséhez vezethet. A friss statisztikák szerint az idén 58 százalékkal kevesebb magyar diák jelentkezett a brit egyetemekre a januári határidőig: 430-an a tavalyi 1030-hoz képest.

Azonban az Egyesült Királyság felvételi rendszerét üzemeltető szervezet legutóbbi adataiból nem derül ki a probléma súlyossága, mert az 58 százalékos visszaesés csak a jelentkezőkre vonatkozik, viszont tapasztalataink szerint közülük sokan már nem terveznek beiratkozni pénzügyi okok miatt, így a csökkenés valódi mértéke akár a 70-80 százalékot is elérheti.

„Ezek a hallgatók, akik világ legkiemelkedőbb felsőoktatási intézményeiben tanulnak, a külföldön elsajátított kritikus gondolkodásukkal és problémamegoldó képességeikkel jelentős szerepet vállalnak Magyarország gazdasági és szociális életében, amely az ország versenyképességét kiemelten erősíti” - mondta el Karagich Bálint, a Hungarian Youth Association társ-ügyvezető igazgatója, aki szerint nem szabadna, hogy az irreálisan magas tandíj kettétörje a legtehetségesebb magyar és EU-s fiatalok karrierjét.

Fotó: University of Oxford, Egyesült Királyság / unsplash.com
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 10 százalékkal csökkent a ledolgozott munkaórák száma tavaly

Az Európai Unió összes államát vizsgáló legfrissebb, a tavalyi évre vonatkozó Eurostat felmérés adatai szerint a főállásban ledolgozott... Teljes cikk

Nőtt a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők csökkenésre számítottak. A segélykérelmek száma 385 ezer 250-re nőtt a múlt héten. Teljes cikk

Ennyivel nőtt a mediánbér tavaly Németországban

A felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók mediánbére 5265 euró volt 2020-ban. Teljes cikk