Megjelent: 2 éve

Megháromszorozódnak a brit tandíjak, magyar diákok összefogása oldhatja meg a problémát

Európai Uniós petíciót indított a külföldön tanuló magyar diákokat tömörítő Hungarian Youth Association és lengyel partnere annak érdekében, hogy a Brexit után drasztikusan megemelkedő brit egyetemi tandíjak ne jelenthessenek akadályt az Európai Unióban élő tehetséges fiataloknak.

Jelenleg 2530 magyar és összesen 147 ezer EU-s diák tanul az Egyesült Királyság egyetemein, ebből nagyjából 14 ezren az Erasmus-program segítségével. Ez a szám azonban drasztikusan csökkeni fog a 2021 szeptemberében induló tanévtől, a brit tandíjak jelentős megemelése miatt, ha az Európai Unió nem siet a diákok segítségére.

A SaveEUStudents kampány célja az egyenlő feltételek megteremtése minden magyar és Európai Uniós diák számára. A petíciót beadó szervezetek ezt egy olyan EU-s program létrehozásával érnék el, mely fedezné az egyetemi tandíjakat, illetve a megélhetési költségeket, valamint az Erasmus+ helyébe léphetne az Egyesült Királyságban, miután az ország 2020. december 31-én az uniós oktatási programból is kilépett.

A Brexit eredményeként így az EU-s egyetemi hallgatók a 2021/22-es tanévtől már nem lesznek jogosultak a kedvezményes tandíjra, vagy a brit kormány által támogatott diákhitelre az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 9 250 fontos (3,9 millió forintos) éves tandíj csak azok számára lesz elérhető, akik már a fent említett dátum előtt megkezdték tanulmányaikat. Az idén kezdő magyar diákoknak már átlagosan 28 050 fontot (11,8 millió forintot) kell majd fizetnie évente.

További nehézség, hogy a diákhitelhez sem lesz többé hozzáférése az újonnan kezdőknek, márpedig az elmúlt években kint tanuló magyarok elsöprő többsége élt a diákhitel lehetőségével, ugyanis anélkül esélyük sem lett volna kifizetni a mostanihoz képest alacsonynak számító 3,8 millió forintos éves tandíjat.

A sokszorosukra növelt tandíjak és a diákhitel lehetőség megszüntetése az Egyesült Királyságban tanuló EU-s és kifejezetten a magyar diákok számának drasztikus csökkenéséhez vezethet. A friss statisztikák szerint az idén 58 százalékkal kevesebb magyar diák jelentkezett a brit egyetemekre a januári határidőig: 430-an a tavalyi 1030-hoz képest.

Azonban az Egyesült Királyság felvételi rendszerét üzemeltető szervezet legutóbbi adataiból nem derül ki a probléma súlyossága, mert az 58 százalékos visszaesés csak a jelentkezőkre vonatkozik, viszont tapasztalataink szerint közülük sokan már nem terveznek beiratkozni pénzügyi okok miatt, így a csökkenés valódi mértéke akár a 70-80 százalékot is elérheti.

„Ezek a hallgatók, akik világ legkiemelkedőbb felsőoktatási intézményeiben tanulnak, a külföldön elsajátított kritikus gondolkodásukkal és problémamegoldó képességeikkel jelentős szerepet vállalnak Magyarország gazdasági és szociális életében, amely az ország versenyképességét kiemelten erősíti” - mondta el Karagich Bálint, a Hungarian Youth Association társ-ügyvezető igazgatója, aki szerint nem szabadna, hogy az irreálisan magas tandíj kettétörje a legtehetségesebb magyar és EU-s fiatalok karrierjét.

Fotó: University of Oxford, Egyesült Királyság / unsplash.com
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek