Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Megint nőtt a szupergazdagok száma Kínában

Tavaly év végére Kínában 1 millió 740 ezer körül volt a magas nettó vagyonnal, vagyis több mint 6 millió jüan befektethető összeggel rendelkező személyek száma, ami 17 százalékos éves növekedés - állapította meg a Boston Consulting Group (BCG) és a China Construction Bank frissen publikált közös jelentése.

A befektethető magánvagyon összértéke Kínában 2012-ben elérte a 73 ezer milliárd jüant (11 600 milliárd dollár), 14 százalékkal bővült az egy évvel korábbi értékhez képest.

A dúsgazdagok javarészt még mindig a gazdaságilag fejlett, délkelet-kínai tengerparti régióban laknak, Kuangtung tartományban, továbbá Pekingben, Sanghajban és Csiangszu tartományban együttesen több mint 100 ezren élnek. Ugyanakkor megfigyelhető a kevéssé fejlett belső országrészekben lakók felzárkózása. Ezeken a területeken, így Anhuj, Kanszu és Hunan tartományokban a magas nettó vagyonnal rendelkező háztartások számában az átlagosnál nagyobb, több mint 30 százalékos növekedés mutatható ki 2012-ben.

A felmérések szerint a magánvagyonok szerkezete az utóbbi években változott, így a befektethető eszközök, források, illetve a részvények nettó értéke 7, illetve 5 százalékkal visszaesett 2009 és 2011 között, miközben a kínai banki vagyonkezelőkre és alapkezelőkre bízott vagyon mértéke 78, illetve 60 százalékkal nőtt.

A dúsgazdagok többségét, körülbelül 56 százalékát a vállalkozók adják, és ezek 60 százalékának vállalatai már jól futó, bejáratott cégek. A tábort színesítik a menedzserek, "háziasszonyok" és értelmiségiek, köztük ügyvédek, orvosok és a pénzügyi befektetések specialistái - áll a jelentésben.

A vagyonuk kezelését bankokra bízók a BCG szerint óvatosabbak, némileg eltávolodni látszanak az ingatlanpiactól, s konzervatívabbá váltak: a biztonságos, fix jövedelmet garantáló pénzügyi befektetéseket keresik. Az alacsony kockázatú portfoliókat választók aránya például a 2011. évi 40 százalékról tavaly 47 százalékra emelkedett.

A kutatók arra is fényt derítettek, hogy egyre több dollármilliomos növelte befektetéseit aranyba, gyémántba és értékes művészeti alkotásokba. A piac egyes szereplői szerint az egykarátosnál nagyobb gyémántok iránti kereslet tavaly 50 százalékkal megnőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az elmúlt évtizedben az egykarátos gyémánt ára átlagosan 18 százalékkal emelkedett, míg a 10 karátosoké 50-60 százalékkal drágult.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter