Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Megszavazták a 13. havi nyugdíj eltörlését

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása szerint a 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot.

A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad. Emelkedik a nyugdíjkorhatár is. A férfiaknál 2012-től hat év alatt emelkedik 62-ről 65 évre a korhatár. A nőknél 2014-től emelkedik ugyanilyen fokozatosan a nyugdíjba lépés ideje.

A 13. havi nyugdíj megszüntetésére igennel szavaztak az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők, ugyanakkor egyedüli szocialistaként nemmel szavazott Warvasovszky Tihamér, székesfehérvári polgármester, aki korábban nem írta alá a Bajnai Gordon miniszterelnök tervezett intézkedéseit tartalmazó támogató nyilatkozatot sem. Egy másik MSZP-s politikus, Farkas Imre pedig tartózkodott. Ő korábban az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, később visszavont törvényt sem szavazta meg.

A nyugdíjváltoztatásokra nemmel szavaztak a fideszes és a KDNP-s képviselők, valamint a volt MDF-esek közül Almássy Kornél, Katona Kálmán, Pettkó András, Csáky András és Hock Zoltán. A többi volt MDF-es frakciótag viszont tartózkodott: így Dávid Ibolya pártelnök, Herényi Károly volt frakcióvezető, Lengyel Zoltán, Dragon Pál és Csapody Miklós is. Szintén tartózkodott a volt fideszes, most független Császár Antal, aki csatlakozhat egy esetleg újjáalakuló MDF-frakcióhoz. Ugyancsak tartózkodott Gyenesei István független képviselő, volt önkormányzati miniszter, akit szintén megkeresett az MDF.

A szavazásnál nem volt jelen Szili Katalin házelnök, valamint Szirbik Imre, Karsai József és Szabó Gyula MSZP-s képviselők, a fideszes Selmeczi Gabriella és Nagy Sándor, a KDNP-s Medgyesszay László, az SZDSZ-es Eörsi Mátyás és Kovács Kálmán, valamint Vas János és Karsai Péter volt MDF-es független képviselők. Lamperth Mónika, MSZP-s képviselő, volt önkormányzati miniszter nem volt jelen, amikor a nevét olvasták, később felment az elnöki pulpitusra azzal, hogy szeretne szavazni, de erre már nem volt lehetősége. Nem szavazott az elnöklő Lezsák Sándor sem.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter