Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Méltányosnak tartják a SZÉP-kártya jutalékát

Méltányosnak nevezte a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) főtitkára a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kapcsolódó szolgáltatásainak 1,5 százalékos jutalékát.

images

Az MTI azt követően kereste meg a szövetségek vezetőit, hogy a Magyar Közlönyben megjelent: a kormány módosította a SZÉP-kártya kibocsátásnak és felhasználásának szabályait. Eszerint a szálláshely szolgáltatók a kapcsolódó szolgáltatást nyújtó vállalkozások felé a kártya használatáért legfeljebb az adott kapcsolódó szolgáltatásra eső utalvány beváltási értéke 1,5 százalékának megfelelő összeget számíthat fel.

A kártyát csak meghatározott szolgáltatásokra lehet igénybe venni, de csak szálláshely szolgáltatással együttesen. Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta: örül a döntésnek, megnyugtatónak és méltányosnak tartja az összeget. Úgy vélte azonban, ennek ellenére meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a fürdőszolgáltatások a cafeteria-rendszerben önállóan is megjelenhessenek.

Böröcz Lajos, a Vimosz főtitkára ugyancsak méltányosnak nevezte a 1,5 százalékos jutalékot, de mint mondta, a struktúra bonyolultsága szerinte problémákat okozhat a gyakorlatban.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért is felelős államtitkára május végén azt mondta, hogy a jövő év elejére állhat fel az új cafeteria-rendszer, amelynek első eleme, a júliusban induló, a szálláshely-szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó Széchenyi Pihenő Kártya, a kormány azonban már dolgozik olyan új elemek bevezetésén, amelyeket például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatáshoz kötnek.

A kormány 2011. március 30-i ülésén fogadta el a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendeletet. Az új cafeteria-elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak. Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig rögzítetten 1,5 százalék.

Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS terminállal rendelkezni, de a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes, vagy telefonon történő fizetés technikai feltételeit is, vagyis elég az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter