Megjelent: 4 éve

Menedzserek jönnek a Klik helyett az oktatásban

A Klik helyett menedzsmentközpontok irányítása alá kerülnek az iskolák az oktatás legújabb átalakítása során. Az önkormányzatoktól elveszik az összes intézményt, amelyeket 60-70 központból irányítanak majd, írja az Index.

A tárgyalások egyelőre folynak a tervezett átalakításról, de főbb pontjai a következők: új alaptanterv lesz 2018-tól; a Klik megszűnik a jelenlegi formájában; az önkormányzatok által működtetett iskolákat pedig teljesen államosítják.

A tanárok a tiltakozások során a kevésbé centralizált rendszer mellett foglaltak állást, és nagyobb teret szerettek volna az önkormányzatoknak, ez azonban nem fog megvalósulni, hiszen bár a tantervtől várhatóan majd 30 százalékban el lehet térni, teljes lesz az állami irányítás.

Bár a Klik megszűnik, egy központi szervezet megmarad, ám a tényleges fenntartást nagyjából 60 kisebb szervezeti egység végzi majd, amelyeket tankerület helyett menedzsmentközpontoknak hívnak majd.

60-80 iskola tartozik majd egy központhoz, amelynek élén egy menedzserszemléletű vezető dönt majd mindenről. A menedzsmentközpontoknak önálló költségvetése lesz, önálló pénzügyese, HR-ese, vagyis valójában ez az egység fogja végezni a fenntartással kapcsolatos feladatokat. A jövőben az igazgatók valamivel több jogosultságot kapnak, például ők vehetik fel a kiválasztott tanerőt, de a finanszírozását a pozíciónak egyeztetni kell a központtal.

Index
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter