kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Merkel: A munkahelyteremtés a következő ciklus fő feladata

A munkahelyteremtés ösztönzése a májusi európai parlamenti választások után kezdődő új ciklus fő feladata - mondta a német kancellár szerdán Berlinben.

Angela Merkel a Bundestagban, a törvényhozás alsóházában mondott beszédében hangsúlyozta: az euróövezeti válságnak még nincs vége, a világgazdasági fellendülés törékeny, és a munkaerőpiaci helyzet sok országban rosszabb, mint a válság előtt.

Ezért a következő ciklusban az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy miként lehet csökkenteni a bürokráciát és "helyzetbe hozni" a vállalkozásokat, hiszen "hosszú távon és fenntartható módon csak a vállalkozások teremtenek munkahelyeket, és nem az államok" - mondta a német kancellár.

A foglalkoztatás ösztönzése mellett az EU-nak arra kell törekednie, hogy a digitalizációban, a kutatás-fejlesztésben és az energetikában is "érvényesüljenek az egységes belső piac előnyei" - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy Európában "nem minden feladat az EU feladata, de a legnagyobb feladatokat az európai dimenzióban hatékonyabban meg lehet oldani, mint a nemzetállami szinten".

Németország szerencsés helyzetben van, erős ipara és középvállalati szektora révén "a globalizáció nyertesei közé tartozik" - tette hozzá. A hazai össztermék (GDP) az idén 1,8 százalékkal növekedhet, az államháztartás pedig szerkezeti szinten - a konjunkturális hatásokat nem számítva - egyensúlyba kerülhet és jövőre teljes mértékben megszűnhet a hiány, amire 1969 óta nem volt példa - mondta Angela Merkel, aki a 2014-es államháztartási törvény parlamenti vitájában szólalt fel.

A kancellári hivatal költségvetési fejezetéről szóló napirendi pont hagyományosan a kormány tevékenységének általános vitája, a kancellár így valamennyi aktuális politikai kérdésről kifejtette a kabinet álláspontját.

Hangsúlyozta: a digitalizáció és a negyedik ipari forradalom korában a tudás az első számú tőke és a kreativitás a gazdaság fő hajtóereje. Ezért egyebek között a GDP 3 százalékának megfelelő szintre kell emelni a kutatás-fejlesztésre fordított forrásokat, javítani kell a hozzáférést a szélessávú internethez és kedvező feltételeket kell kialakítani az új, feltörekvő informatikai vállalakozások - startup cégek - kibontakozásához.

A külpolitikai témák közül Merkel elsősorban az ukrán helyzettel foglalkozott. Hangsúlyozta: az orosz vezetés tevékenysége nem járul hozzá az válság enyhüléséhez. Németország nyitva tartja a "kommunikációs csatornákat", de Ukrajna önrendelkezési jogának tiszteletét is követeli - tette hozzá.

Moszkvának haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdeni a kijevi vezetéssel, nemzetközi közvetítés mellett, az Európai Unió és az Egyesült Államok részvételével, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának létszámát pedig fel kell emelni 500-ra - mondta a német kancellár.

A nemzetek közötti távolságokat minden korábbinál kisebbre csökkentő globalizáció világában semmi esélye nincs a "jövő formálására" annak, akinek a "világképe egydimenziós", és nem lehet sikeres, aki csak a nemzeti érdek érvényesítésére törekszik - emelte ki Angela Merkel, hozzátéve: a méltányos érdekegyeztetésen alapuló együttműködés új formáira van szükség.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnált a munkanélküliség Kínában

Az országban 2022 és 2023 között 0.4 százalékkal csökkent a munkanélküliség. Teljes cikk

Törökországban több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,6 százalék után áprilisban 8,5 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a... Teljes cikk