Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Mi minősül munkahelyi étkeztetési szolgáltatásnak?

Ha a telephelyen működtetett étkezőhelyen a társaság a munkavállalókon kívül bármilyen formában kiszolgál más magánszemélyt is, úgy a hatósági értelmezés szerint nem teljesülnek a munkahelyi étkeztetés feltételei - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

images

images

A tanácsadó cég hírlevele ismerteti: 2012-től a béren kívüli juttatási elemek között helyet kapott a munkahelyi étkeztetésnek minősülő, a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelem havi 12.500 forintig.

A hatóságok jelenlegi álláspontja alapján az olyan étkeztetés minősül munkahelyi étkeztetési szolgáltatásnak, amelynek keretében kizárólag az adott munkáltató munkavállalóit ellátó, és a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen felhasználható utalványt vagy elektronikus adathordozót biztosít a munkáltató.

Amennyiben viszont a telephelyen működtetett étkezőhelyen a társaság bármilyen formában kiszolgál más magánszemélyt is, úgy a hatósági értelmezés szerint nem teljesülnek a munkahelyi étkeztetés feltételei, és ezáltal a munkavállalóknak adott juttatás nem minősül béren kívüli juttatásnak (30.94 százalékos szja és eho kötelezettség).

Kérdés, milyen kihatással jár például a biztonsági szolgálat tagjainak vagy más, szintén nem munkaviszony keretében tevékenykedő (például takarító) személyzetnek az étkezése - veti fel a Deloitte, amely ezeknek a kérdéseknek a tisztázását javasolja, például állásfoglalás iránti kérelem benyújtásával.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter