kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Miért nem szabad konyhai maradékkal etetni a kutyát?

Sok gazdi számára ma már nem is kérdés, hogy négylábú kedvencüknek nem ajánlott házi kosztot adni. Némelyek azonban még mindig nem értik, hogy mi a gond az emberi étellel, hisz ha nekünk jó, akkor a kutyának mi baja lehet tőle? Ideje hát tisztába tenni a dolgokat.

petguru-

Eltérő tápanyagigények

Némelyek egyenesen úgy kezelik a kutyájukat, mintha a gyerekük lenne: babusgatják, beszélnek hozzá, együtt alszanak vele. Ezzel egy szintig nincs is semmi gond, de nem szabad elfelejteni, hogy a kutya sosem lesz ember. 

Ezt pedig az etetésekor  szem előtt kell tartani. Az ebek ugyanis ragadozók, ezért teljesen más az emésztésük és a tápanyagszükségletük is. Nagy arányban igénylik például az állati fehérjéket, és csak kisebb mértékben a gabonákat, gyümölcsöket. Már csak ezért is érdemes teljes értékű eledellel, például a Petgurunál kapható N&D kutyatáppal etetni kedvencedet. 

A prémium eledelek gyártói ugyanis pontosan tisztában vannak a kutyák igényeivel, a tápok összeállítását pedig gondos kutatómunka előzi meg. A gyártás során szem előtt tartják a minőségi követelményeket, és természetesen nem maradhat el az ellenőrzés sem, mielőtt az eledel kereskedelmi forgalomba kerül. 

Ne hidd, hogy a kutyatáp miatt kedvenced étrendje egyhangú lesz, ugyanis a tápok között is többféle ízesítés létezik. Hogy csak párat említsünk: bárányos-áfonyás, csirkés-gránátalmás, bárányos-sütőtökös-áfonyás, fürjes-quinoás, kacsás-kókuszos, tőkehalas-narancsos. Micsoda ízorgia! Ezeket akár váltogathatod is, de némely kutyának nem okoz gondot, ha mindig ugyanolyan eledelt kap. 

Ugyanis a kutyáknak jóval kevesebb ízérzékelő receptoruk van, mint nekünk. Tehát ők nem annyira kulináris élményre vágynak, ha esznek, csak arra, hogy tele legyen a pocakjuk.

Nemcsak egészségtelen, hanem mérgező is lehet!

Több olyan élelmiszer is létezik, amelyek emberi fogyasztásra teljesen alkalmasak, a kutyák számára viszont egyenesen károsak. Ilyen például a hagyma, a csokoládé, a cukorka, a tehéntej, a kávé, az édesítőszerek és a sós rágcsálnivalók. 

A zsíros, fűszeres ételek szintén nem ajánlottak, ugyanis a kutya szervezete nehezen tudja őket megemészteni. Ezért hiába gondolod azt, hogy egy kis pörkölt nem fog ártani neki, hiszen sok hús van benne, inkább ne kínáld meg vele. 

A cukros üdítők és alkoholos italok is ártalmasak, úgyhogy ezektől is tartsd távol az állatot, és kerti partin vagy házibuliban se engedd a vendégeknek, hogy szórakozásból berúgassák a kutyát! Komoly egészségügyi kockázatot jelent az életére!

Hidd el, kedvencedet semmiféle hátrány nem éri, ha csak teljes értékű eledelből (meg esetleg némi jutalomfalatból) áll az étrendje. 

Rászoktatod a kunyerálásra

Sok gazdi nem tud ellenállni kutyusa könyörgő tekintetének, amikor az ebéd közben a lába körül sündörög. A legnagyobb hibát azonban azzal véted, ha ilyenkor adsz neki az ételedből. Egyrészt a már említett okok miatt, másrészt ezzel könnyen rászoktatod a kunyerálásra.

Ezt a szokást a kutyák könnyen felveszik, viszont annál nehezebb kinevelni belőlük. Pár alkalom után már azt veszed észre, hogy nem lesz egy nyugodt étkezésed sem, mert kedvenced végig ott fog követelőzni pár finom falatért. Ezt a viselkedést pedig egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni.

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Elon Musk szerint dolgozni nem kell majd a jövőben, csak értelmet találni az életnek

A párizsi Viva Technology konferencián Elon Muskot arról kérdezték, aggódik-e miatta, hogy a mesterséges intelligencia majd elveszi a munkáját. A... Teljes cikk

NAV-Mobil: üzenet érkezik, ha változik a munkaviszony

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony... Teljes cikk

A svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak,... Teljes cikk