Megjelent: 15 éve

Minden, amit a Startkártyáról tudni kell

A fiatal pályakezdők nagyobb, egyszerűbb és hatékonyabb támogatása érdekében a kormány májusban szavazta meg azt az előterjesztést, melynek köszönhetően október 1-től Startkártyával indulhat első munkalehetőségének valamennyi fiatal.

Fontos tudnivaló a kártyával kapcsolatban, hogy az előterjesztés elfogadásával a pályakezdő személy fogalmi körét is megváltoztatták. "Pályakezdőnek az számít a jövőben, aki tanulmányait befejezte, vagy megszakította, és 25 év alatti, vagy 30 év alatti, ha felsőfokú végzettségű, és nincsen munkaviszonya."

A kártya az október elseje után munkát vállaló fiatalok számára jobb elhelyezkedési esélyeket biztosít, mivel a munkáltatókat kedvezményekkel ösztönzi a pályakezdők foglalkoztatására. A kormány döntése értelmében októbertől függetlenül a munkaviszony időtartamától, illetve a munkaszerződés határozott-, vagy határozatlan jellegétől "a munkáltató a foglalkoztatás időtartamára kedvezményeket kap a Startkártya kétéves érvényességi idején belül".

Milyen kedvezményeket nyújt a Startkártya?
A Startkártya révén egészségügyi hozzájárulás alóli mentességben részesül a fiatal munkavállaló. "Első évben
mindössze a bruttó munkabér 15 százalékának, másodikban 25 százalékának megfelelő fizetési kötelezettsége van a munkáltatónak. A járulékkedvezmény a pályakezdő fiatal végzettségének megfelelően, legfeljebb a minimálbér másfél- vagy kétszeresének megfelelő járulékalap után vehető igénybe. Másfélszeres járulékalapról van szó, amennyiben alap- és középfokú végzettségű a fiatal pályakezdő, és kétszerese, hogyha felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez nem jelenti azt, hogy a pályakezdők munkabérének is ez lenne a felső határa, a munkáltató a kedvezményt azonban csak eddig a szintig, eddig az összeghatárig érvényesítheti" - ismertette a Startkártya kedvezményes jellegét Batiz András kormányszóvivő.

Igényelhető-e és milyen feltételekkel a Startkártya ösztöndíjas személy esetén?
Amennyiben 30 év alatti pályakezdő, ösztöndíjas személyről van szó, aki felsőfokú tanulmányát legfeljebb két éve fejezte be, ebben az esetben is igényelhető Startkártya. Ösztöndíjas fiatal önálló munkavégzésre nem vehető fel és foglalkoztatásuk kizárólag szakmai segítő személy mellett lehetséges! A munkáltató az ösztöndíjas foglalkoztatása során köteles külön munkaprogram keretében foglalkoztatni a fiatalt és a munkaviszony végeztével annak munkájáról ajánlólevélben nyilatkozni.
A törvényileg biztosított 15 és 25 százalékos járulékkedvezmény számukra szintén biztosított, ám az ösztöndíj finanszírozása esetükben legalább a minimálbér fele.

Hogyan fog kinézni az új kártya?
A kártya mintapéldánya július 5-én készült el, mely szerint az októbertől kibocsátott kártyák az adókártyához hasonlóan fognak
kinézni. Ennek megfelelően a kártyán feltüntetik az adóazonosító jelet, a tulajdonos nevét és annak személyes adatait, valamint a kiállítás és a kártyalejárat dátumát.

Hogyan lehet kiváltani és milyen érvényességi ideje lesz?
A pályakezdő fiatalok a jogosultságuk igazolásával az adóhatóságnál válthatják ki kártyájukat október 1 után. A Startkártya érvényességi ideje két év, mely időszak alatt a pályakezdő akár több munkaadónál is vállalhat munkát, így a járulékkedvezményt több munkaadó is érvényesítheti. Jó tudni, hogy a lejárati időnél figyelembe kell vennünk a 25, illetve 30 éves korhatár-küszöböt is!

Mekkora kedvezményt kapok ha már korábban részesültem járulékkedvezményben?
A korábbi kedvezményeket igénybe vevők október elseje utáni módosítást követő jogállásáról, illetve az általuk igényelhető módosult kedvezményekről külön törvénymódosítás rendelkezik.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter