Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Minél több segély, annál nagyobb termelékenység?

A GDP-hez mérten magasabb szociális kiadásokkal rendelkező országokban magasabb a gazdaság termelékenysége is - mondta Andor László, az Európai Bizottság szociális és munkaügyi biztosa a Világgazdaság című napilap csütörtöki budapesti konferenciáján.

Az uniós biztos rámutatott: a szociális kiadások és a termelékenység között erős korrelációt lehet kimutatni, ez figyelhető meg például Dániában, Franciaországban is, ahol magas a termelékenység és egyúttal igen jelentősek a szociális kiadások is.

Ettől eltérő folyamatokat lehet azonban Görögországban tapasztalni ismertetése szerint, ahol ugyan magasak a szociális ráfordítások, viszont ezeknek a hatékonysága alacsony. Ezzel nem magyarázható a görögországi válság, de érzékelteti, hogy Görögország eltér az európai fő irányzatoktól - fűzte hozzá Andor László.

A szociális kiadás sok esetben "szociális beruházást" is jelent, így a fiatalok esetében előkészíti a későbbi munkavállalást, mind a tudás, mind az egészségügy szempontjából megalapozhatja a későbbi folyamatokat, tendenciákat - fűzte hozzá.

A szociális kiadások hatékonysága is kiemelten fontos, a célzott szociális támogatások nagyobb hatást tudnak kifejteni például a szegénység csökkentésében - mutatott rá.

A szociális kiadások és a gazdasági teljesítmény egymásra hatását vizsgálva a válság kialakulása óta, de főleg 2010-től az eurózónán belüli centrum és periféria országainak folyamatai igen jelentősen eltérnek egymástól - mutatott rá Andor László.

Kifejtette: ha bővül egy országban a gazdaság, akkor a szociális ráfordítások nőni tudnak, 2009-ben azért nőttek, mert többen váltak jogosulttá szociális kiadásokra, és bizonyos automatizmusok működtek, 2010 után, a válság második szakaszában a fiskális megszorítások hatására a szociális pénzeszközök is nagymértékben csökkennek - mutatott rá Andor László.

A válság hatására a migráció jelentős mértékben visszaesett az EU-n belüli és az Európába irányuló migráció és munkaerő-vándorlás terén is, a déli államokból az északi uniós országokba tapasztalható egyfajta elvándorlási hullám - mutatott rá.

Elmondta: az unión belül azonban a legjelentősebb elvándorlás, munkaerő-áramlás továbbra is a keleti uniós tagállamokból az EU nyugati országaiba figyelhető meg.

Kiemelte: Magyarországon a lakosság körében "átlagos a migrációs hajlandóság", ehhez képest a környező államokban és a balti országokban jóval nagyobb. Az elmúlt két-három évben növekedett a mobilitás Magyarország belül is - tette hozza az uniós biztos.
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hamis okiratokkal igényelt bértámogatás miatt emeltek vádat

Az elsőrendű vádlott a hamis okiratokkal több mint 10 millió forint bértámogatást igényelt, amit aztán nem kapott meg. Teljes cikk

Újabb sztrájk lesz a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában

A sztrájkolók 8 százalékos béremelést kérnek a gyár minden munkavállalója számára. Teljes cikk

Orbán Viktor: a virágosok nőnapon kinyithatnak

A miniszterelnök rádióinterjúban árult el újabb részleteket a csütörtöki szigorítás részleteiről. Teljes cikk