Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Molnár Ágnes: A Széchenyi Kártya új lendületet kapott

A Széchenyi Kártya Program új lendületet kapott a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában - mondta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A folyószámla hitel mellett lehetőség van már a forgóeszköz-finanszírozásra, beruházási eszközök vásárlására a kártya révén, hamarosan lehetőség lesz az önerő hitel felvételére, és megjelenik majd az Agrár Széchenyi Kártya is.

Molnár Ágnes kiemelte: a Széchenyi Kártya mintegy tíz éves története során bebizonyosodott, hogy szükség van erre az eszközre a kkv-k finanszírozásához, ezért döntött a kormány a program kibővítéséről. Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 2002. évi indulás óta 190 ezer vállalkozás igényelt Széchenyi Kártyát, az eddig 146 ezer kibocsátott kártyával együttesen 880 milliárd forint kedvezményes hitelt helyeztek ki a kis- és középvállalkozásokhoz.

Molnár Ágnes hangsúlyozta: az Új Széchenyi Tervben meghirdetett vállalkozásfejlesztési pályázatokra jelentős az érdeklődés, március 1-jétől 701 pályázatot nyújtottak be 15 milliárd forint támogatásra, és a visszatérítendő támogatásokat tömörítő Jeremie-programban 40 milliárd forintot helyeztek ki eddig. Az NFM államtitkára aláhúzta: az Új Széchenyi Tervben a pályázati rendszer egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb lett.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára aláhúzta, hogy a tárca elkötelezett a kis- és középvállalkozások fejlesztése mellett, amelyben a Széchenyi Kártya Programra is építenek. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke rámutatott: a 2008-as gazdasági-pénzügyi válság idején egyedül a Széchenyi Kártya révén finanszírozták a kis- és középvállalkozásokat.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta: a kormánynak tovább kell vinnie a vállalkozásokat sújtó bürokrácia leépítését, folytatni kell az adóreformot, a gazdaság működését befolyásoló struktúrák átalakítását. Rámutatott: a belső fogyasztás még nem nőtt, és a beruházások bővülését sem lehet tapasztalni, ami hátráltatja a kkv-k fejlődését. Azt ajánlotta a kormánynak: minél inkább segítse a kkv-kat abban, hogy beszállítói hálózattal kapcsolódjanak a Magyarországon működő multinacionális nagyvállalatokhoz.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke, a Széchenyi Kártya ötletgazdája kiemelte: a valódi árutermelést kell erősíteni a kkv-szektorban is, segíteni kell őket abban, hogy a termelőeszközeiket meg tudják újítani, beruházásokra legyenek képesek. A sajtótájékoztatón Auth Henrik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója átadta Patai Mihálynak, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatójának azt a szerződést, amelynek alapján a Garantiqa kezességet vállal a bank által kibocsátott Széchenyi Kártyák hitelkeretére.

Patai Mihály a sajtótájékoztatón elmondta: a bank 133 fiókból álló országos hálózatában már igényelhetik a vállalkozók a kártyát, és az UniCredit különleges kedvezményes csomagot kínál az újonnan csatlakozóknak. Ennek részeként a bank elengedi a számlanyitás költségét és az első három hónap zárlati díját. Emellett ingyenesen használható elektronikus csatornákat kínál a vállalkozóknak a számlák feletti rendelkezéshez. Egyúttal a bank Széchenyi Kártyájával a vállalkozók díjmentesen juthatnak készpénzhez Magyarországon és további 17 országban az UniCredit több mint 19 ezer bankautomatájából.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter