Megjelent: 2 éve

500 ezer alá csökkent a munkanélküliek száma

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon ›

A munkaügyi kirendeltségeken a legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, e két megye a teljes állomány 21 százalékát adja. Éves összevetésben a női munkanélküliek száma közel 19 ezerrel, a férfiaké 8500 fővel csökkent.


Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzett álláskeresők 199 ezren vannak, ami a teljes létszám 40 százalékát jelenti. Középfokú végzettségű munkanélküli 270,6 ezer (54 százalék), míg diplomás 27 ezer (5 százalék) található a regiszterben. A szakképzetlenek aránya 50 százalék volt, a legmagasabb arányt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyékben mérték.


Júniusban 227,8 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek több mint egyötöd részük álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült.


Győr-Moson-Sopron megye az éllovas


Júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezik, utána Budapest és Vas megye következik.


A nyilvántartásba belépők száma júniusban az előző évhez képest 1,4 százalékkal csökkent. Az 58 700 fős állománynak több mint egyötödét a főváros és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kirendeltségein jelentkezettek adták. A belépők között az első alkalommal nyilvántartásba kerültek száma jelentősen emelkedett egy hónap alatt, a 4500 növekménynek a 97 százalékát a pályakezdő álláskeresők száma adta.


40 ezer új álláshely


Júniusban a foglalkoztatók összesen 39 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz és előző év azonos hónapjához viszonyítva is emelkedést mutatott. A legtöbb új munkaerigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett. Összességében júniusban 80 ezer állás volt elérhető amelyből 40 ezret nem tudtak betölteni.


Tízből 6 állás közmunka


Az újonnan bejelentett munkaerőigények között továbbra is a támogatott álláshelyek - a köznyelvben közmunkák - domináltak (59,5%). Míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Somogy megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig GyőrMoson-Sopron megyében csupán kettő, emellett még a fővárosban, Vas, Zala és Komárom-Esztergom.


Itt vannak az “igazi" munkahelyek


A nem támogatott munkaerőigények többsége a feldolgozóipar és a kereskedelem nemzetgazdasági ágból érkezett a tárgyhónapban. A feldolgozóiparon belül továbbra is az élelmiszer-, ital-, dohánytermék gyártás volt a nagyobb számosságú ágazat az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek vonatkozásában.


8 cég épített le csoportosan


Júniusban 8 cég 371 főt érintően tette meg létszámcsökkentési döntésbejelentési kötelezettségét az illetékes munkaügyi kirendeltségen. Májushoz képest 938 fővel, míg 2012. júniushoz viszonyítva 1250 fővel csökkent a csoportos létszámcsökkentéssel elbocsátottak száma.


2013. július 19.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk