KSH 
Megjelent: 2 éve

55 ezer fővel többen dolgoznak a versenyszférában

Áprilisban a bruttó átlagkereset 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,7 százalékos volt a növekedés - jelentette csütörtökön a KSH. A vállalkozásoknál 4,6, a költségvetési szférában 12,8 százalékos volt a keresetnövekedés a közfoglalkozottak nélkül.


A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a kormány intézkedéseinek, úgymint a rezsicsökkentésnek, a közszféra béremeléseinek, a munkahelyvédelmi akciótervnek, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek jelentős szerepe van a reálbér növekedésében.


232 ezer forint volt a bruttó átlagbér


2014. január-áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 232 300 forint, a közfoglalkoztatás nélkül számolva 245 800 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 251 100, míg a közszférában 234 400 forintot kerestek az emberek, a közfoglalkoztatás hatásának kiszűrésével. A versenyszektorban jelentős mértékű, utoljára 2010 végén tapasztalt létszámbővülés volt áprilisban a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál, ezzel több, mint 55 ezerrel nőtt a létszám éves összehasonlításban - hívta fel a figyelmet a minisztérium.


Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője az MTI-nek elmondta: a keresetek gyorsuló mértékben nőttek áprilisban, ami elsősorban a költségvetési szférában történt nagy emelkedésnek köszönhető. Kiemelte, hogy a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a foglalkoztatottak száma is nőtt.


A növekedés felét adta a közmunka


A szakértő kifejtette: 2,8 millióan álltak alkalmazásban, ami az egy évvel korábbinál 150 ezerrel nagyobb létszám. Közfoglalkoztatási programokban idén áprilisban 212 ezren vettek részt (ami újabb csúcsot jelentett); ez 73 ezres növekedés tavalyhoz képest. A bővülésnek tehát lényegében a felét ez adta, a másik felét, körülbelül 77 ezret más területek, ezen belül a versenyszféra 51 ezret.


Ennél magasabb nem lehet a közfoglalkoztatás?


Török Bálint szerint kedvező tendencia a foglalkoztatás tartós bővülése, a közfoglalkoztatás nélkül is javulás mutatkozik. Utóbbi valószínűleg elérte a csúcsot áprilisban, hacsak a kormány nem indít további programokat. A kormányzati szerepvállalás jelentősége bizonyára nagy marad a munkaerő-piacon, ha a versenyszféra tovább erősödne, az még jobb hír lenne. Kérdés, hogy a felmérésben nem szereplő kis- és mikrovállalkozásoknál hogy alakul a helyzet, a munkát végzők számottevő része ugyanis ott található - mondta a Buda-Cash szakértője.


A versenyszférába is átszivárog az emelkedés


A Raiffeisen Bank vezető elemzője, Török Zoltán is kiemelte, hogy bár a foglalkoztatás bővülése fele részben a közfoglalkoztatásnak köszönhető, de ez javuló arányt jelent, mert immár a versenyszférában is gyorsul a munkahelyteremtés. Az elemző szerint a kereseti adatok is kedvező folyamatokról tanúskodnak: a belső kereslet élénkülésének egyik alappillére a reálbérek emelkedése. A szakértő kifejtette, hogy hónapról-hónapra gyorsul a nettó bérkiáramlás, ezzel párhuzamosan pedig az infláció az év első hónapjaiban vagy nagyon alacsony, vagy negatív volt. A reálbér kiáramlás Török Zoltán szerint nem túlfűtött, ugyanakkor kézzelfogható, és az egyéb - például kiskereskedelmi és háztartási fogyasztási - adatokban is visszaköszön. (MTI)


2014. június 19.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek