Megjelent: 2 éve

Kevesebb az álláskereső, de még félmillióan vannak

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat május végén mintegy 515 ezer álláskeresőt tartott nyilván, ami áprilishoz képest 6,7 százalékos, 2012 májusához képest pedig 3,6 százalékos csökkenést jelent.

60 ezren pályakezdők


A nyilvántartásban csaknem 60 ezer pályakezdő szerepelt, az összes álláskereső 11,6 százaléka. Az állástalan pályakezdők száma áprilishoz képest több mint 9 százalékkal csökkent, tavaly májushoz képest azonban jelentősen, 15,7 százalékkal emelkedett.
Az álláskeresők csaknem harmada több mint egy éve szerepelt a nyilvántartásban, májusban 168 400 tartós álláskereső volt Magyarországon. Az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest azonban több mint 24 százalékkal nőtt a számuk.


Hol keresik a legtöbb embert?


Májusban a foglalkoztatók összesen 36 300 új üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz képest mérséklődött, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva emelkedett. A legtöbb új munkaerőigény Budapestről és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett.
Összességében 2013. májusban 82 600 ezer álláshely állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 41 ezer maradt betöltetlen.
Az újonnan bejelentett munkaerőigények 62,2 százaléka támogatott álláshely volt.


13 700 versenysszférás álláshely


Az év ötödik hónapjában 22 600 új támogatott álláshelyet jelentettek be a munkaadók, ez az előző hónaphoz képest 36,6 százalékos csökkenést, az előző év azonos időszakához képest 14,7 százalékos növekedést jelentett. A májusban bejelentett 13 700 nem támogatott munkaerőigény az előző hónaphoz és az egy évvel korábbihoz viszonyítva is növekedést mutatott: áprilishoz képest jelentősen, 14,1 százalékkal, tavaly májushoz képest pedig több mint 9 százalékkal nőtt.


Májusban 16 cég 1309 munkavállalót érintően jelentett be csoportos létszámleépítést. Az érintett létszám az előző hónaphoz képest 800, míg 2012 májusához képest 300 fővel nőtt (MTI).


2013. június 21.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter