Megjelent: 2 éve

Körvonalózik az új munka törvénykönyv

Megmaradna a védett kor intézménye, nem szigorítanák a szabadságolás rendszerét, az apáknak öt nap fizetett pótszabadság járna - a Nemzetgazdasági Minisztérium ezekben a kérdésekben módosítana az új Munka törvénykönyvének tervezetén, miután egyeztetett a szakszervezetekkel – írja az origo.hu.

Megmarad a védett kor intézménye, és az - egyelőre még nem kormányálláspontot, hanem az NGM javaslatát tükröző - tervezet mostani állapota szerint egyes esetekben erősebb védettséget is jelent majd, mint a most hatályos jogszabály - állította Czomba Sándor, részleteket nem említve.


Hét nap vehető ki munkavállalói kérésre


A felek megegyeztek arról, hogy a személyiségi jogok védelmében a munkavállalók ellenőrzése csak a munkaviszonnyal összefüggő tevékenységre irányulhat. A szabadságolás rendszere (húsz nap alap- és tíz nap pótszabadság) érdemben nem módosulna, a munkavállalók ugyanakkor az eddigi öt helyett hét napot vehetnének ki az általuk megjelölt időpontban. Változás lenne, hogy igény esetén egybefüggően nem két hetet, hanem tíz munkanapot köteles a munkaadó kiadni. A versenyszférában is kötelező lehet a gyesről visszatérő kismamát részmunkaidőben foglalkoztatni, és az új javaslat gyereke születése után az apa számára 5 nap fizetett pótszabadságot biztosít.


Próbaidő: nem akarnak változást


Lesz lehetőség arra, hogy munkaadó a túlmunkáért szabadságot adjon (akár a következő évre áthúzódóan is), bár az államtitkár megjegyezte, nem valószínű, hogy ezzel gyakran élnének a cégek, hiszen így ötven- helyett lényegében százszázalékos pótlékot kell adniuk a túlmunkáért.


A próbaidő esetében marad a jelenleg hatályos - valamivel több mint egy hónappal ezelőtt bevezetett - szabály, mely szerint alapesetben harminc nap, munkaszerződésben rögzítve három hónap, kollektív szerződésben pedig hat hónap lehet a próbaidő.


Czomba Sándor azt mondta, több olyan kérdés van, amelyben megállapodás még nem született, de közeledtek az álláspontok. Így a munkavállalók képviselői elfogadták, hogy a gondatlan károkozás miatti kártérítés maximális összege nagyobb lesz, mint az eddig érvényes kétheti munkabér, és a túlmunka kollektív szerződés nélküli, kétszáz órás felső határa is elmozdul majd fölfelé.


Az éjszakai műszakpótlék maradna


Változtatni akar az NGM az indokolatlannak tartott délutáni műszakpótlékon, az éjszakai viszont megmaradna. Czomba azt mondta, ezzel együtt "nem cél a jövedelem csökkentése", egyéb eszközökkel annak mértéke fenntartható lehet, de hogy mik lehetnek ezek arról nem beszélt. Megszűnne az a helyzet is, hogy a távolléti díj egyes esetekben magasabb, mint a munkával töltött időért járó juttatás.


Az [origo] kérdésére Czomba Sándor azt mondta, a jövő héten az érdemi tárgyalások lezárulhatnak, a következő hetekben már a törvénytervezet közigazgatási egyeztetése következhet, mielőtt a kormány elé kerül.


2011. szeptember 16.

  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk