Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Megváltozott munkaképességűek: nincs áttörés

Nyugat-Európában a megváltozott munkaképességű emberek 40 százaléka jut munkához, Magyarországon ez az érték még mindig 10 százalék alatt van, és nem nőtt érezhetően a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása az idén hatályba lépett módosítás hatására sem – áll a Work Force munkaerő-közvetítő cég összegzésében.

Pedig drasztikusan emelték a "rehabot"


A vállalatok rugalmatlan hozzáállása a megváltozott munkaképességű emberek önbizalmának sem kedvez. A tanácsadó vállalat tapasztalata szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók gyakran nem merik vállalni a kihívásokat, és akár diplomával is az alacsonyabb képzettségű állásokat pályázzák meg, vagy a megmérettetéstől félve el sem mennek az állásinterjúra.


Idén január elsején 177 600 forintról 964 500 forintra nőtt a cégek által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összege. A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha legalább 20 munkavállalót foglalkoztat, eközben az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el az éves átlagos állományi létszám 5 százalékát. Annyiszor 964 500 forintot kell fizetnie, ahány megváltozott munkaképességű munkavállalóval kevesebbet foglalkoztat a cég az előírtnál.


2010. december 20.

Follow hrportal_hu on Twitter