Megjelent: 1 éve

Új kollektív szerződést akar több munkaadó

Az új munka törvénykönyve (Mt.) tervezetét ugyan csak a múlt hét végén nyújtotta be a nemzetgazdasági tárca a parlamentnek, a munkaadók máris megkezdték a nyomásgyakorlást a jövő évi költségcsökkentések jegyében. A normaszöveg a háttéregyeztetéseken ismertetett legutolsó változathoz képest számos ponton a munkavállalók számára hátrányosan módosult, írja a Napi Gazdaság.

Az új Mt. ráadásul kimondja, a munkáltató egyoldalúan is határozhat a béremelésekről, juttatásokról, jutalmazási rendszerről, és számos egyéb, többnyire kollektív szerződésekben rögzített munkafeltételről, illetve döntését egyoldalúan vissza is vonhatja.


BKV, Volán: már történtek jelzések...


A szakszervezetek értesülései szerint a BKV szakszervezeteinek a munkaadó már jelezte informálisan, hogy a ksz-t újra kívánja tárgyalni, és amennyiben bizonyos elvárásai teljesítéséről nem tud megállapodni a szakszervezetekkel, felmondja azt. Hasonló informális jelzésre a MÁV-nál is sor került.


Hasonló, a hatályos szerződések áttekintését célzó informális javaslatok érkeztek a Volán-társaságok szakszervezeteihez is − mondta Palkovics. A versenyszférában több cégnél már megindult az új ksz-ek előkészítése, holott egyelőre még bizonytalan, végül hogyan is változik a törvény − mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.


Várhatóan sorra mondják majd fel a hatályos szerződéseket az állami-önkormányzati szektorban, itt a többnyire féléves felmondási idő miatt várhatóan lesz idő megállapodni az új feltételekről. A sztrájktörvény korlátozásai miatt azonban érdemi munkavállalói érdekérvényesítésre, sztrájkra aligha nyílik esély.


2011. november 3.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter