Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

MSZP: mindennek az egykulcsos adó az oka

Az MSZP szerint a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő több százmilliárd forintos megszorítások nagy részére nem lenne szükség, ha a kormány nem vezette volna be az egykulcsos személyi jövedelemadót (szja) és nem ragaszkodna továbbra is ahhoz.

Burány Sándor országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón bírálta az új adók bevezetésére vonatkozó kormányzati terveket, és azt hangsúlyozta: az előző nap nyilvánosságra hozott dokumentumban egyetlen reménykeltő intézkedés van, a 2, illetve 3,5 millió forint feletti végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó megszüntetése. Szerinte ez bár "pofátlanság" - hiszen a teher így csak azokat sújtotta, akiket a szocialisták választási veresége után menesztettek -, mégis azt jelzi, hogy az Orbán-kormány már a 2014-es bukásra készül, ezért mentesíti politikusait és az általa kinevezett vezetőket a különadó alól.

Az MSZP-s képviselő az új Széll Kálmán-tervet úgy értékelte: világos, hogy a tavaly márciusi első változat céljai sem teljesültek, már a kormány sem számol gazdasági növekedéssel és a munkahelyek számának gyarapodásával. Véleménye szerint ez megerősíti azt a két éve hangoztatott ellenzéki kritikát, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája csődbe viszi az országot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a most tervezett megszorítások nagyjából akkora költségvetési lyukat tömnek be, mint amekkorát az egykulcsos szja okozott.

Burány Sándor szerint a Fidesz-kormánynak adó- és gazdaságpolitikájával azon az úton kellett volna maradnia, amelyet a Bajnai-kormány kijelölt, így például tovább kellett volna csökkentenie a munkára rakodó terheket és megtartani a progresszív szja-rendszert.

A Széll Kálmán-terv új változatában szereplő adóterveket kapkodónak ítélte az MSZP-s politikus, és azt mondta: az emberek már viccelni sem mernek azzal, hogy milyen új adót vezethet még be a kabinet, mert mind megvalósul.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk