Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

MSZP: teljes a bizonytalanság a szakképzésben

Az MSZP szerint teljes a bizonytalanság a szakképzésben a forráskivonás, illetve a pedagógusok negyedének tervezett elbocsátása miatt.

images

Sós Tamás országgyűlési képviselő kedden - utalva arra, hogy a Magyar Nemzetben két héttel ezelőtt megjelentek szerint a kormány szakképzési koncepciója 20 százalékkal mérsékelné a szakképzésre szánt forrásokat, a tanárok száma pedig 26 százalékkal csökkenhet - azt mondta: a kormány átgondolatlan módosításokat készül végrehajtani a szakképzési rendszerben, terve azonban nincs összhangban a várható közoktatási és felsőoktatási változásokkal.

Példaként hozta, bizonytalanságot okoz, hogy a hároméves, előrehozott szakképzés szakmai vizsgakövetelményeit csak augusztus 25-én hozták nyilvánosságra, amikor beiskolázás és a tantervi programok elkészítése már megtörtént.

A szocialista politikus kifogásolta, hogy a több mint hétszáz szakképző iskolát alig félszáz központi intézménybe, térségi integrált szakképző központba olvasztanák be. Azzal kapcsolatban, hogy a közismereti tárgyak óraszámát csökkentik, feltette a kérdést: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke "beíratná-e a gyermekét olyan oktatási intézménybe, amely zsákutca, amely után nem tud újabb szakmát elsajátítani és ahol nem tud érettségit szerezni?"

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt: az egykulcsos adórendszer miatt a kormány négyszer akkora megszorításra kényszerül, mint amilyen különben szükséges lenne, a kabinet így "csak spórol és eszetlenül vág", ami az oktatási rendszert is kedvezőtlenül érinti, a szocialisták a többi között ezért kezdeményezték oktatási kerekasztal létrehozását.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter