Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Munkaadók: 2 évig folyósított járulékkedvezmény is elég a fiataloknak és kismamáknak

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) támogatja és jó iránynak tartja a szociális járulékcsökkentést, amelyet a kormány a munkahelyvédelmi terv keretében hirdetett meg, azonban úgy véli: a járulékkedvezmény időtartamát még lehetne finomítani egyes célcsoportoknál.

images

A kormány kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a munkahelyvédelmi terv megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló, valamint a kisvállalati adóra vonatkozó törvényjavaslatot.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke elmondta, hogy a járulékcsökkentés jelentősen mérsékli a vállalkozói terheket, így a program megkönnyíti a vállalkozások életét a jelenlegi nehéz helyzetben, és foglalkoztatásbővítő hatása van.

Kiemelte: a jelenlegi költségvetési helyzetben az is érthető, hogy a kormány nem tudott általános járulékcsökkentést végrehajtani, hanem célzottan, csak bizonyos csoportokra koncentrálta a kedvezményeket. Rolek Ferenc szerint a programban jól azonosították be a munkaerő-piaci szempontból nehéz helyzetben lévő csoportokat.

Hozzátette ugyanakkor: "helyenként lehet, hogy túl bőkezű a rendszer", bár a vállalkozások minden tehercsökkentésnek örülnek, "de tudjuk, hogy ezt valahol azért meg kell fizetni". Rolek Ferenc szólt arról is: keresik azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne a csomag 300 milliárd forintos költségeit csökkenteni.

Kifejtette: a járulékkedvezmény mértékével egyetértenek, mert ahhoz, hogy hatást érjen el a program, jelentős csökkentésre van szükség. A folyósítási időtartamot ugyanakkor a munkába visszatérő kismamák, illetve a 25 éven aluliak esetében a javasolt három év helyett az MGYOSZ szerint két évben kellene maximálni, mert ezeknél a csoportoknál elsősorban a munkaerőpiacra való bekerülés és "megragadás" a fontos, és ha ez sikerült, akkor ők már nem igazán veszélyeztetettek. Ennek megfelelően az MGYOSZ a minél nagyobb, de rövidebb időre folyósított járulékkedvezményt tartana célszerűnek ezeknél az embereknél - összegezte az alelnök.

Rolek Ferenc az 55 év felettiek foglalkoztatása utáni járulékkedvezményről ugyanakkor azt mondta: ott nem a bekerülés, hanem a munkában maradás a probléma, így a járulékkedvezményt "tényleg végig kell vinni a nyugdíjig, mert minél idősebb, annál veszélyeztetettebb".

Az MGYOSZ alelnöke szólt arról is, hogy többek között a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) is egyeztettek a kormánnyal a munkavédelmi tervről, és ez továbbra is így lesz.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk