Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Munkahelymegőrzés: szeptember végéig pályázhatnak a cégek

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 500 millió forint keretösszegű, központi munkahelymegőrző programja keretében szeptember végéig pályázhatnak támogatásra a vállalkozások - mondta Réthy Pál, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezető-helyettese az MTI-nek.

A pályázatokat a regionális munkaügyi központok kirendeltségei fogadják, a programtól mintegy 3.500-4.000 munkahely megőrzését várják.

Réthy Pál hangsúlyozta: a program célja a legalább 50 fős csoportos létszámleépítésre kényszerülő, átmeneti működési problémákkal küzdő vállalkozások elbocsátásainak megelőzése, a gazdasági-foglalkoztatási szerkezetváltás elősegítése.

A támogatás maximum négy hónapra igényelhető, a támogatás havi mértéke munkavállalónként legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér összegének 135 százaléka, ez idén 99.225 forint.

A támogatás ellenében a vállalkozásoknak a kérelem beadását megelőző havi statisztikai állományi létszámukat a támogatás ideje alatt, illetve az azt követő legalább a támogatott foglalkoztatás kétszeres időtartamával megegyező ideig kell megőrizniük.

Az SZMM tavaly központi munkahelymegőrző programjának kerete 700 millió forint volt, a tárca adatai szerint 554, 7 millió forint támogatást ítéltek meg, amelyből 476,2 milliót fizettek ki. A programnak köszönhetően a támogatott cégeknél összesen 4.800 munkahelyet sikerült stabilizálni.

A KSH legfrissebb adatai szerint a munkanélküliségi ráta 2010 első negyedévében 11,8 százalék volt, ezzel a mutató 16 éves csúcsra emelkedett. A 15-64 éves korcsoport foglalkoztatási rátája 54,5 százalék, amely az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékpontos csökkenést jelent.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ÉVOSZ: az építőipari cégek szakemberhiánnyal küzdenek!

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint továbbra is szakmunkásokból és mérnökökből van hiány a területen. Teljes cikk

Anyagilag is megviseli a járvány az egészségügyi dolgozókat

Bérük 40 százaléka bánja azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik táppénzre kerülnek a koronavírus miatt. Teljes cikk

Hónapokig kell várniuk a járadékra a munkanélkülieknek

Van olyan álláskereső, aki 80 napja hiába várja, hogy utalják neki a munkanélküli járadékot. Teljes cikk