kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Munkák a logisztikában: útmutató

A modern üzleti világban a logisztika kulcsszerepet játszik az áruellátásban és az ellátási láncok optimális működésében. A logisztikai szakemberek sokféle munkakört látnak el, a raktárkezeléstől és a szállítástól kezdve a beszerzésig.

Munkák a logisztikában: útmutató-

Az e-kereskedelem térnyerése ráirányította a figyelmet webshop logisztikára, ahol sok esetben specializált feladatokat is el kell látnia a munkavállalóknak. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb logisztikai munkaköröket.

A logisztika részterületei

A logisztika feladata a 7M-elvvel írható le legjobban. Az elv lényege, hogy a logisztikának a megfelelő terméket, a megfelelő időben, a megfelelő helyen, a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben, a megfelelő információval ellátva és a megfelelő költségszint mellett kell biztosítania. Már ebből a meghatározásból is látszik, hogy a logisztika nagyon szerteágazó szakterület, aminek több ága is van. A munkavállalók jellemzően valamelyik ág specializált feladatát végzik, éppen ezért érdemes rögtön az elején megismerkedni a legfontosabbakkal.

A logisztika legfontosabb területei közé tartozik a beszerzés, a szállítás, a raktározás, a csomagolás, a rendeléskezelés, a készletgazdálkodás, a logisztikai tervezés és irányítás. Minden ágazat fizikai és szellemi munkakörökkel is rendelkezik. Akadnak betanított munkák éppúgy, mint felsőfokú végzettséget és nyelvtudást igénylő feladatok is. A logisztika szerepe a gazdaságban világszerte nő, így karrierépítés szempontjából is előnyös választás az ágazat.

Hiányszakma

A logisztika több területén is általános a munkaerőhiány. Ez a trend a magasan kvalifikált és a speciális végzettséget nem igénylő munkakörök esetén is megfigyelhető, annak ellenére is, hogy az ágazatban versenyképesek a fizetések. Általános elképzelés, hogy a logisztikában a robotika és a mesterséges intelligencia kiváltja a humán munkaerőt. Nos, az irány valóban ez, de a kép ennél bonyolultabb.

A munkaerő kiváltása jellemzően az alacsonyabb képesítést igénylő munkaköröknél valószínűsíthető, de a piac növekedése miatt itt sem kell a munkakörök tömeges és gyors megszűnésére számítani. Az automatizáció és a robotika eközben jobb munkakörülményeket és feltételeket kínál a modern logisztikai központok humán munkavállalóinak is. Az átállás inkább a munkaerőhiányt csökkenti, mint sem a jelenlegi munkavállalók megélhetését veszélyeztetné.

Mindeközben a szakirányú képzettséget igénylő munkakörök számában nem várható csökkenés, sőt, a piaci bővülés miatt egyes munkakörökben jelentős munkaerőhiány mutatkozik. Egyre több logisztikai képzés indul és a jó szakemberek itthon és külföldön is keresettek.

Néhány gyakran keresett munkakör leírása

Gyakran előfordul, hogy a logisztikai munkakörök megnevezései és tartalmuk nem ismertek széles körben. A következőkben megnézünk néhány gyakran keresett munkakört és annak általános leírását. Jellemző, hogy a logisztikai szolgáltatók egyre inkább komplex feladatokat látnak el, ebből következően az egyes munkakörök konkrét tartalma cégenként eltérő lehet.

Logisztikus

Ahogyan a logisztika rengeteg szakterületet foglal magában, úgy a logisztikus megnevezés is inkább egy ernyőfogalom, mint egy precízen körbeírható munkakör, ami minden vállalatnál ugyanazt a feladatot jelentené. Vannak azonban közös pontok, ami jellemző ezen munkakörökre. A logisztikus megnevezései lehetnek még logisztikai ügyintéző, logisztikai technikus vagy logisztikai referens is.

A logisztikus általában középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező, jó kommunikációs képességű, idegennyelveket beszélő munkatárs. A logisztikus munkája ugyan kapcsolódik a cég raktárbázisához, de munkaköre elsősorban szellemi jellegű, fő feladata a kommunikáció és a precíz adminisztráció.

A logisztikus felel azért, hogy a cég szállítási és raktározási feladatai zökkenőmentesek legyenek, ennek tervezési és szervezési feladataiban is részt vesz, de a napi feladatok zömét az aktuálisan zajló folyamatok támogatása teszi ki. Ehhez folyamatos kapcsolattartás szükséges mind cégen belül, mind a cégen kívüli partnerekkel és megrendelőkkel. A logisztikusok végzik az adminisztráció javát és részt vesznek elemzési feladatokban is.

Logisztikai adminisztrátor

Ha van munkakör, ami bármit jelenthez, akkor ez az. Az esetek többségében a logisztikus beosztottja, aki a döntéseket nem igénylő adminisztratív és ügyviteli feladatokat lát el. Mindig előny a logisztikai tapasztalat, de egyben belépő szint is a logisztika világába.

Logisztikai mérnök

A logisztikai mérnökök a logisztikai rendszerek elemzésén és szervezésén túl azok elemeinek megtervezésében és kivitelezésében is részt vállalnak. Nem csak a folyamatokat tervezik meg, hanem azon eszközöket is, amik lebonyolítják azokat. A logisztikai mérnökök feladata kiterjed az ellenőrzésre és gyakran az eszközök használatának oktatására is. A logisztikai mérnökök szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

Logisztikai menedzser

A logisztikai menedzser komplex vállalati logisztikai rendszereket, teljes ellátási láncokat megtervező és irányító szakember. Jellemzően közép- vagy felső vezető. Munkájának nagy részét nem a napi feladatok támogatása, hanem a vállalat céljait legjobban szolgáló logisztikai megoldások kidolgozása jelenti. Ellenőrzi és optimalizálja a cég logisztikai folyamatait. Jellemző karrierút, hogy logisztikusból válik valaki logisztikai menedzserré, de szakirányú felsőfokú képzés során is megszerezhető a munkakör betöltéséhez szükséges tudás.

Beszerző

A beszerző is egy ernyőfogalom, ami több munkakört is jelenthet. Kisebb cégeknél néhány beszerző dolgozik, míg nagyobb vállalatoknál hierarchikusan felépülő beszerzési osztályt alakítanak ki. A beszerzők feladata az alapanyagok és félkész termékek, valamint az üzemeléshez szükséges alapvető termékek és szolgáltatások (irodaszerek, bútorok) felkutatása és megrendelése. A munkakör megnevezése gyakran beszerzési referens vagy beszerzési munkatárs. A beszerzési adminisztrátor és a beszerzési asszisztens olyan feladatkörök, amik nem járnak döntési felelősséggel. A beszerzési vezető komolyabb szakmai tapasztalattal és vagy szakirányú végzettséggel rendelkezik.

Speditőr

A speditőr másik neve a fuvarszervező, ami nem azonos a fuvarozóval. Amíg utóbbi a termékek fizikai szállítását végzi, addig a speditőr a szállítási útvonalat tervezi és szervezi. Kiválasztja az optimális szállítási módot és útvonalat, felkutatja a lehetséges fuvarozókat, szerződést köt és nyomon követi a szállítmány útját. Kapcsolatot tart a külföldi partnerekkel és a hatóságokkal, segédkezik a vámeljárásokban. A speditőr széles látókörű, jó kommunikációs képességű, nyelveket szóban és írásban is jól beszélő, stressztűrő és precíz munkavégzésű. A nemzetközi szállítmányozásban általános politikai-gazdasági tájékozottság és földrajzi ismeretek is előnyt jelentenek.

Fuvarozó

A fuvarozó felel a termék rendeltetési helyre szállításáért. Az esetek többségében tervezési feladatot nem végez és csak adott megbízást teljesíti a szerződéses feltételek szerint. A fuvarozó a használt járműhöz kapcsolódó vezetői engedéllyel rendelkező vállalkozó (vagy a vállalkozó alkalmazottja).

Futár

A futár az ellátási-lánc utolsó feladatát végzi: eljuttatja a terméket a vásárlóhoz. Szükség esetén lebonyolít fizetési feladatokat és kezeli a visszárut. Sokszor egyéni vállalkozó.

Raktáros

A raktáros feladata a tárolt készlet nyilvántartása, az ehhez kapcsolódó adminisztráció, valamint a termékek mozgatása. Fizikai munka. Sok raktáros munkakör nem igényel végzettséget, de a raktári gépek kezelésében jártas munkavállalók – például targoncavezető – speciális végzettségekkel, engedélyekkel rendelkeznek.

Komissiózó

A komissiózó a raktáros egyik változata, tehát a komissiózás gyakran minden raktáros feladata. A komissiózó az áru-összekészítő, kiválasztó megnevezése. Feladata, hogy adott megrendelés szerinti szállítmányt összekészítsen és ehhez kigyűjtse a megfelelő termékeket a raktárból. A komissiózás kimagaslóan precíz munkavégzést kíván és a gyakorlott komissiózók keresettek. Fizikai munka, szakirányú végzettséget nem igényel.

Csomagoló

A legegyszerűbb raktári munka, amit gyakran betanított munkások végeznek. Jellemző a kölcsönzött, közvetített munkaerő használata. Végzettséget nem igényel.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idén is díjazták a legjobb konferencia és wellness szállodákat

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott Aranynap-díjat kiemelkedő színvonalú szolgáltatásaiért 2023.... Teljes cikk

Íme a 150 milliárd forintos foglalkoztatási program 5 legfontosabb eleme

Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a Czomba Sándor... Teljes cikk

Vállalkozók figyelem! - a GINOP Pluszban idén 800-850 milliárd forintos a keret

A 2021-2027-es időszakra szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) 2500 milliárd forint keretéből az idén... Teljes cikk