Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Munkaközvetítők húznak hasznot a kizsákmányolt csehországi vendégmunkásokból

Hihetetlen körülmények között tengődnek, s gyakorlatilag rabszolgasorsra jutottak a Csehországban dolgozó külföldi vendégmunkások tízezrei - írta a Lidové Noviny. A cseh napilap úgy értesült, hogy a külföldiek szenvedéséből a munkaközvetítő ügynökségek továbbra is hatalmas hasznot húznak, míg az állami szervek gyakorlatilag úgy tesznek, mintha nem látnák a problémákat.

images

Munkájukért nem kapnak fizetést és egyre inkább eladósodnak. Ha meg akarnak szabadulni a rabszolgamunkától, akkor el kell szökniük vagy drága pénzen ki kell vásárolniuk magukat" - mutat rá a lap terjedelmes összeállításában. Megjegyzi, hogy a külföldiek szenvedéséből a különféle munkaközvetítő ügynökségek továbbra is hatalmas hasznot húznak, míg az állami szervek gyakorlatilag úgy tesznek, mintha nem látnák a problémákat.

A cseh belügyminisztérium kimutatása szerint május végén több mint 444 ezer külföldi állampolgár tartózkodott Csehországban, közülük mintegy 345 ezer különféle okokból hosszú lejáratú tartózkodásai engedéllyel. A cseh cégek az utóbbi években leginkább Ukrajnából, Vietnamból és Mongóliából hoztak be vendégmunkásokat, akiknek egy része tavaly óta a gazdasági válság miatt elveszítette munkahelyét.

Az újság riporterei több tucatnyi vendégmunkással beszéltek, akik egybehangzóan azt állították, hogy a munkát közvetítők - gyakran együttműködve valamely honfitársukkal - ebben a nehéz helyzetben még durvábban viselkednek: a külföldiek megalázása, verése, fenyegetése, sőt megerőszakolása mindennapos.

A probléma most már odáig fajult, hogy néhány cseh minisztérium közös megbeszélést kezdeményezett a témában. "Fontosnak tartjuk, hogy a problémát a törvényes keretek között oldjuk meg" - nyilatkozta Tomás Haisman, a belügyminisztérium letelepedési és migrációs osztályának igazgatója.

A belügyminisztérium már az év elején egy segélyprogram keretében lehetővé tette, hogy a munkájukat vesztett külföldiek hazatérhessenek. Az állam fizeti az útiköltséget, és személyenként még 500 eurót ad a hazatelepülőknek az ottani kezdetekhez. A program keretében azonban csak néhány ezer ember hagyta el Csehországot, a többiek maradtak, új munkát találtak, de többnyire feketén.

Az ügynökségek a munkaügyi hivatalok néhány dolgozójával együttműködve azonban megtalálták a "megoldást": csúszópénz ellenében a munkájukat vesztett, eladósodott külföldiek vállalkozók, szövetkezeti tagok stb. lesznek, s így ismét megkapják a munkavállalási engedélyt. Egy ilyen engedély átlag 200-250 euróba kerül. Az új vállalkozói vízum feketén mintegy ezer euró. A reménytelen helyzetben lévő vendégmunkások kizsákmányolása ezután folytatódhat.

Az érem másik oldala - mutat rá a Lidové Noviny - hogy a cseh állam a csalások következtében milliárdos nagyságrendű adóbevételektől esik el.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Több tízezren veszíthetik el az állásukat a két svájci bank összeolvadása miatt

Az UBS befektetési bank 6 milliárd dollárt spórolna meg a létszámcsökkentésekkel . Teljes cikk

Rohamozzák a Credit Suisse bankárai a fejvadászokat

Jelentős mennyiségű hívást kapnak világszerte a fejvadászok a Credit Suisse-től menekülő bankszakemberektől. Teljes cikk

Ismét több ezer embert küld el az Amazon

Újabb 9000 munkavállalójától válik meg az amerikai technológiai óriáscég. Teljes cikk