Megjelent: 7 éve

Munkaügyi bírság adóhivatali eljárás: a cégek felének már van valami a rovásán

Kockázatos lehet olyan céggel üzletelni, amelynek múltjában úgynevezett negatív eseményt, vagyis NAV adószám-felfüggesztési és törlési határozatot, adótartozást, bírósági végrehajtást, büntetőjogi eseményt vagy munkaügyi bírságot jegyeznek. Keleti József, a Bisnode Csoport magyarországi country managere arra hívja fel a figyelmet az Index.hu cikkében, hogy nemcsak az aktuális NAV vagy bírósági határozatokat érdemes megnézni a partnernél, hanem a múltbeli feljegyzéseket is.

A három évnél régebben tevékenykedő cégek 52 százalékát már érintette valaha valamilyen bírság vagy végrehajtás, ráadásul ezek száma átlagosan három volt.

A munkaügyi és munkavédelmi jogsértések száma például 2011 és 2012 között közel ötszörösére nőtt: 2010-ben és 2011-ben közel 1200 cégnél indult munkaügyi vagy munkavédelmi eljárás, 2012-ben pedig már 5700 vállalkozás ellen.

Egy munkaügyi bírság a potenciális munkavállalók számára is hasznos információt szolgáltat, míg egy rendszeresen vagy hosszú ideje tartó NAV végrehajtás akár a cég fizetőképességének romlására is utalhat.

2010-től a NAV nagyon szigorúan figyeli a pénzügyi beszámolók leadását, az ezt elmulasztó cégek adószámát pedig felfüggeszti. Jelenleg 68 ezer cég ellen van érvényben ilyen szankció. A cégek jellemzően gyorsan rendezik az elmaradást, ennek ellenére évente közel harmincezer vállalkozás adószámát törlik.

A negatív események aránya évről évre magas értékeket ér el. 2011-ben több mint 671 ezer eljárást indítottak a hatóságok 407 ezer cég ellen. 2012-ben ez az adat csökkent: csak 267 ezer céget érintett ilyen esemény.

Jellemző adat, hogy az eljárás alá vont cégek száma csökkent 2011-ről 2012-re, azonban az eljárások száma nőtt, vagyis akik ellen NAV végrehajtás indul, többször halmoznak fel adótartozást, mint korábban.

Az eljárásokat gyűjtő vállalatok között a csúcstartó ellen 59 negatív esemény van érvényben. Közel ezer cég esetében 5 és 10 közötti, 50-50 ezer cég esetében egy vagy kettő az eljárások száma. Közel 400 ezer cég mentes a negatív eseményektől.

Index.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter