Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Nehezebb dolguk lesz az adócsalóknak

Magyarország csatlakozik az adóügyi automatikus információcseréről szóló G5 kezdeményezéshez.

Az adóügyi átláthatóság megteremtése érdekében Magyarország csatlakozik az adóügyi automatikus információcseréről szóló G5 kezdeményezéshez - jelentette be Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) keddi brüsszeli ülésén a nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében emlékeztet rá, hogy a kezdeményezést az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország indította az adóelkerülés és adócsalás elleni küzdelem támogatása érdekében.

Az adóügyi automatikus információcseréről szóló együttműködés célja a csatlakozó tagállamok közötti széles körű és gyors információcsere-rendszer kiépítése. A kialakítandó rendszer az Európai Unió vívmányai mellett, az Egyesült Államokkal megkötés alatt álló úgynevezett FATCA megállapodásokon alapulna, így a csatlakozók hatékony eszközt kaphatnak az adócsalás és egyéb pénzügyi területen elkövetett illegális cselekmények elkerüléséhez - fogalmaz a tárca.

A több mint 20 uniós és számos harmadik államot tömörítő kezdeményezés fontos lépés a vezető (G20) hatalmak által is kitűzött cél felé, miszerint az adóügyek terén egy globálisan megvalósuló információcsere-rendszert szeretnének kiépíteni, ezáltal elősegítve egy olyan környezetet, amelyben nincs hely a jövedelmek adószabályok alóli elrejtéséhez - teszik hozzá.

Az adócsalás elleni küzdelem intenzitásának elmúlt időszakban tapasztalt emelkedésére, illetve részben a ciprusi válság tanulságainak hatására a kezdeményező öt nagyhatalom 2013 tavaszán fordult közös levéllel az Európai Bizottsághoz, az adóügyi átláthatóság és az automatikus információcsere térnyerésének kiemelt támogatását javasolva. Levelükben jelezték, hogy egy "pilot" projekt keretében adóhatóságaik között az információcserét érintően szorosabb együttműködést kívánnak kialakítani, amelyben történő részvételre meghívták a többi államot is - ismerteti az NGM.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter