Megjelent: 10 éve

Nem akarnak több jogi korlátozást a hivatásos állományúak

A SZÉF munkavállalói oldalát alkotó országosan reprezentatív szakszervezetek egységesen elutasítják a rendőrök, katonák, nemzetbiztonságiak passzív választójogát tiltó alkotmánymódosítást - szól a SZÉF közleménye.

A SZÉF tagjai tiltakozásukat jelentették be, hogy az alkotmányos jogaikat korlátozó törvénymódosításról előzetesen semmilyen egyeztetés nem történt a szakszervezeteikkel, miközben a kormány folyamatosan propagálja a nemzeti konzultáció szükségességét.

Egyetértenek az alkotmánymódosítás deklarált céljaival, amelyek a pártpolitikát távol akarják tartani a fegyveres és rendvédelmi szervektől. Ugyanakkor úgy gondolják, ez a jogszabály-módosítás nem segíti ezen célok elérését, ráadásul túlzott mértékben, indokolatlanul és aránytalanul tovább korlátozza alkotmányos jogaikat - írják a közleményben.

Önmagában is ellentmondásosnak tartják azt a kormánypárti szándékot, amely a politikát akarja távol tartani a fegyveres és rendvédelmi szervektől, miközben ezen szervezeteket politikusok irányítják és vezetik. A fegyveres és rendvédelmiek aktív és nyugállományú tagjai kizáródnak ezzel a közéleti tevékenységből.

Üdvözlik ugyanakkor a parlamenti döntés azon részét, amely a szolgálati jogviszony megszűnését követő három évvel mentesíti a fegyveres és rendvédelmieket a szolgálati és államtitok alól.

Tekintettel a törvényjavaslat aránytalanságára a fegyveres- és rendvédelmi szervek valamennyi reprezentatív szakszervezete felszólítja a parlamenti képviselőket, hogy a jogalkotásban az arányosság és a célszerűség szem előtt tartásával végezzék jogalkotói munkájukat.

A közleményben hangsúlyozzák, minden hazai és nemzetközi fórumot fel fognak használni annak érdekében, hogy az eddig hatályos jogszabályi környezet visszaálljon, amely véleményük szerint jelenleg is alkalmas arra, hogy a pártpolitizálástól távol tartsa a hivatásos állományt.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk