Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Nem elég átláthatók a magyar állami vállalatok

A 66 megvizsgált állami vállalat honlapja alapján mindössze kettő kapott a 100-as skálán 90 pontot abból a szempontból, hogy mennyire tették közzé a törvény által megkövetelt adatokat, az átlag 46 pont volt - mondta Papp Krisztina, a Trancparency International Magyarország (TI) projektvezetője, az állami vállalatok átlátható működéséről készült kutatás bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

Mindössze 7 állami cég vezetője adott interjút a kutatóknak és 5 vezető írásban válaszolt. A kutatás folytatódik és jövőre már a cégek átláthatósági sorrendjét is közzéteszik - erről Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója beszélt a rendezvényen.

Állami cégek valamennyi uniós országban működnek, közülük több - főleg az energetikában és a pénzügyek terén - multinacionálissá vált. A problémát az adja, hogy politikai beavatkozás veszélyezteti a működésüket - mondta Terták Elemér, az Európai Unió belső piaci főigazgatóságának vezető tanácsadója.

Az előadó kitért arra is, hogy egy 2006-os irányelv átlátható állami támogatást ír elő az állami tulajdonú cégekre, és ennek elmaradásáért kötelezettségszegési eljárás is indulhat.

Az egyik vizsgált társaság az Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. volt, ezek vezérigazgatója, Nátrán Roland a saját - integrált - cége szemszögéből elemezte az átláthatósággal kapcsolatos problémákat.

Így például minden olyan munkatársnak, aki akár csak egy üzlet elbírálásában is részt vesz, vagyonnyilatkozatot kell adnia. Csak átlátható tulajdonosokkal rendelkező cégekkel lépnek kapcsolatba, és most építik ki a közérdekű bejelentési rendszert.

A TI kutatása négy indexbe foglalta össze a felmérés eredményeit - ezekről Tóth István János, a Korrupciókutató Központ munkatársa beszélt. A 46 pontos törvénytiszteleti index mellett szerepelt az összefoglalóban a kemény információk indexe is, amely 38 pontos lett. Ebben a kötelező adatszolgáltatáson túli információk kerültek. A pénzügyi-gazdasági mutatók indexe 42, míg az általános információké 28 pontot ért el. Néhány éven belül 20 pont emelkedés lenne kívánatos az indexeknél.

A cégek általában nem teszik közzé a honlapon az éves költségvetési tervüket, a számukra fontos jogszabályokat és a szervezeti felépítés is hiányzik az internetes felületükről.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk