Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

"Nem engedjük!" - demonstráltak a vegyészek

A munka világát szabályozó törvények tervezett változtatása miatt demonstrált a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet (KVSZ) és a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete (VMFSZ) az észak-borsodi Kazincbarcikán csütörtök este.

A több száz résztvevő a kazincbarcikai buszvégállomástól indult mécsesekkel, "A nyugdíj? Ez nem játék! Megvédjük!" feliratú transzparensekkel a helyi temetőig, ahol jelképesen "eltemették, mint mondták: "a kormány eddigi 14 hónapos tevékenységét, és mindazokat az intézkedéseket, tervezeteket, amelyekkel megsértették a magyar munkavállalókat".

Eördöghné Pataki Irén, a KVSZ elnöke azt mondta, nemcsak vegyipari dolgozók érkeztek a csendes tüntetésre, és nemcsak a vegyészekért vállalják a demonstrációt, hanem a rendvédelmiekért, a vasutasokért, a postások, a szociális munkások, az egészségügyi dolgozók köréért is. Emellett az ország számos pontjáról kaptak támogató leveleket, táviratokat a tüntetéssel kapcsolatban, így Győrből, Pécsről és a fővárosból is.

Salagvárdi Gábor, a VMFSZ elnöke beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány tizennégy hónapja semmibe veszi a társadalmi párbeszéd európai és magyar normáit, a parlamentben egyének kénye-kedvére törvényeket módosítgatnak, a szavazógépezet pedig megszavazza azokat. A bérből és fizetésből élő munkavállalók már nem tudják ezeket a terheket elviselni, a jelenlegi törvénymódosítási tervezet pedig - amely a munkát, a munkavállalókat érinti -, rabszolgasorba "dönt bennünket" - tette hozzá.

"Nem engedjük!" kiáltásokkal helyeselték a tüntetők a szakszervezeti vezető kijelentéseit, aki kitért arra, hogy felhívják a kormány figyelmét, térjen vissza "a rendes útra", üljön le tárgyalni az érintettekkel, a munkavállalókkal, a munkaadókkal, a nyugdíjas szövetségekkel, mert ha nem teszi, "mi is mást fogunk tenni, nem leszünk ilyen békések" - mondta.

A kazincbarcikai vegyész szakszervezetek korábban az MTI-t arról tájékoztatták, hogy demonstrációs bizottságot alakítottak, mert "egyre növekvő aggodalommal figyelik a munka világát szabályozó törvények kormányzat általi sárba tiprását".

Tiltakozásuk indokai között szerepel, hogy a korkedvezményes nyugdíjat a vegyészek meg sem kapták - pedig aláírásokat gyűjtöttek, félpályás demonstrációt is tartottak ennek érdekében -, de most már esélyük sem lesz, hiszen magát a lehetőséget szüntetik meg.

Álláspontjuk szerint a munkavállalóknak nagyon fontos továbbra is a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetősége, amelyet meg kellene tartani, valamint az érdekegyeztetés, hiszen nem lehet elfogadni a munka világát érintő szabályozást társadalmi vita, párbeszéd nélkül. A két kazincbarcikai vegyipari szakszervezet összességében csaknem kétezer embert tömörít.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter