Megjelent: 8 éve

Nem fogadják el az iskolák a Doulingo tesztjét nyelvvizsgaként

Nem akkreditált nyelvvizsga a Duolingo mobilapplikációjában elvégezhető teszt – figyelmeztet a Nyelvtudásért Egyesület közleménye.

Örvendetes tény, hogy hazánkban is egyre több nyelvtanuló használ mobilapplikációs oktatóplatformokat nyelvgyakorlásra – írja közleményében a Nyelvtudásért Egyesület. A csúcstechnológia igen hasznos szerepet tölthet be a nyelvtanulási folyamatban, hiszen segítségével a divatos elektronikus eszközök iránt fogékony fiatalok is sokkal motiváltabban foglalkoznak a célnyelvvel. A Duolingo nyelvi mobilapplikációját bemutató tegnapi sajtóközlemény, amely a világ bármely pontján elérhető „nyelvvizsgának” állít be egy 20 perc alatt elvégezhető, okostelefonos tesztet, azonban súlyosan félrevezeti a hazai nyelvtanulókat. Az újfajta „nyelvvizsgáról” a HR Portal is beszámolt.

A Nyelvtudásért Egyesület felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el.


Továbbtanuláshoz államilag elismert nyelvvizsga kellA Duolingo-közleményt kiküldő Flow PR ügynökség kísérőlevele szerint az új szolgáltatás „olcsó és elismert bizonyítványt ad a magyar felhasználóknak is. Így azok, akik továbbtanuláshoz vagy munkavállaláshoz szeretnének angol nyelvvizsgát, azt már az okostelefonjukon keresztül is megszerezhetik...” A Nyelvtudásért Egyesület emlékeztet arra, hogy a hazai felsőoktatási intézmények a felvételihez és diplomához kizárólag az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványokat veszik figyelembe.

A Duolingo okostelefonos tesztje sem Magyarországon, sem külföldön nem rendelkezik semmilyen formális elismeréssel, ezért nem alkalmas a továbbtanuláshoz sokak számára szükséges nyelvvizsga megszerzésére, sem idehaza, sem külföldön.


Nyelvtudást mérni csak valamennyi nyelvi készség beható vizsgálatával lehetA Nyelvtudásért Egyesület szakemberei a Duolingo mobilapplikációjának kipróbálása után arra a következtetésre jutottak, hogy a 20 perc alatt elvégezhető okostelefonos teszt semmikképpen nem biztosítja a nyelvi készségek megbízható, hatékony ellenőrzését. Míg egy hazai, vagy nemzetközi fejlesztésű, valódi vizsgán az írás- és beszédkészséget, azaz az idegen nyelv produktív használatát számos, valós szituációt tükröző feladat értékeli, addig a Duolingo mobilalkalmazása egyszerű tőmondatok mikrofonba olvasását adja „szóbeli” feladatként, írni pedig a teszt kitöltőjének az egész „vizsga” alatt egyetlen mondatot sem kell.


Mi mennyi?A Duolingo közleménye azt is állította, hogy a „nyelvvizsgáztatást végző vállalatok és intézmények esetenként akár egyhavi átlagfizetésnek megfelelő díjat is elkérnek a jelentkezőktől”. Ezzel szemben a tény az, hogy a hazai vizsgadíjak többsége 20 és 30 ezer forint között mozog, míg a legdrágább akkreditált nemzetközi angol vizsga díja 52 ezer forint.


Óvatosan!A Nyelvtudásért Egyesület kiemeli, hogy a nyelvtudásfejlesztő mobilalkalmazások messze nem feleslegesek, hiszen a nyelvismeret játékos önellenőrzése elősegítheti a további eredményes tanulást. Jó, ha tanulók megőrzik a technológiai innováció iránti nyitottságukat, ám az olcsó, feltűnően rövid idő alatt és túl könnyedén teljesíthető nyelvvizsgákat ígérő mobilalkalmazásokkal szemben fontos az óvatosság. Az Egyesület azt javasolja, hogy csodákat ígérő megoldások helyett a nyelvtanulók inkább a komolyságukat hosszú évek alatt bizonyított hazai vagy nemzetközi nyelvvizsgákkal méressék meg a tanulásban elért teljesítményűket.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook