kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nem hátrál meg a volt adóellenőr

A volt adóellenőr, Horváth András arra szólította fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy vonják vissza az ellene tett feljelentést. A hivatal azért fordult a volt munkatár ellen, mert múlt heti sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az adóhatóság nem tesz semmit egyes multinacionális vállalatok adócsalásával szemben, ami ezermilliárd forintos kárt okoz évente.

"Visszalépésre" szólította föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenlegi vezetőit csütörtöki sajtótájékoztatóján Horváth András, az adóhivatal volt ellenőrzési koordinátora, aki a napokban kitálalt a sajtónak és feljelentést tett, mert állítása szerint nagyvállalatok ezermilliárd forintos értékben csalnak adót a NAV tudomásával. A férfi a NAV hétvégi átvilágítását nevetségesnek és "lezavartnak" nevezte, főleg azért, mert "nem találtak semmit".

A férfi, aki már benyújtotta az adóhatósághoz a lemondását, múlt pénteken arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezer milliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV válaszlépésként rágalmazásértfeljelentette volt alkalmazottját, amit több civil jogvédő csoport közös nyilatkozatában megfélemlítési kísérletnek nevezett. Az LMP és az Együtt-PM is felvetette, hogy alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság az ügyben – ez mind ez idáig nem valósult meg.

Horváth András részletes feljelentést is tett, de egy sajtóhír alapján úgy tudja, hogy az ügyészség feljelentéskiegészítést kért. Ha ez így van, akkor szerinte az ügyészség hozzáállása időhúzó, mivel elmondása szerint ő több ügyben is bizonyítékokat szolgáltatott az ügyészségnek.

Arról is szólt, ha tényleg átvilágítottak volna azokat az ügyeket, amelyeket korábban jelzett, az jóval több időt vett volna igénybe, és látniuk kellett volna az ügyekkel kapcsolatos lekérdezéseket is, mert azokat mindig rögzítik és elmentik.

Kiemelte: "irdatlan adatmennyiségről" van szó, mivel csak ő három szektor adócsalásait vizsgálta, ha tényleg történt volna érdemleges felülvizsgálat, akkor ezekre érdemben kellett volna reagálniuk.

Horváth András azt mondta: nem érti, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója most miért nem szólal meg, hisz korábban azt mondta, a kiskereskedelem tele van adócsalásból származó áruval.

Elmondta: korábban már kormányzati szereplőket is megkeresett az ügyével, de Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kivételével érdemben nem foglalkoztak a felvetéseivel.

Horváth András szerint az ő ügye rávilágít majd arra, hogy működik-e a bejelentő-védelmi törvény. Ha bármiféle bántódása lesz neki vagy a tanúinak, a kormányzaté lesz felelősség - jelentette ki.

Megítélése szerint a kormánynak számára a legmagasabb szintű védelmet kellene adnia, sőt, a tanúinak is, akikre "már most nagy nyomás nehezedik".

Horváth András konkrét ügyekről, összegekről nem beszélt, az MTI kérdésére annyit mondott, az ő vizsgálódásai szerint 2011-ben a gabonaszektorban 10-12 cég mintegy 30 milliárd forint áfacsalást valósított meg.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő határmenti projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt... Teljes cikk

Több száz új munkahely - egyszerre három gyár épül Kaposváron

Egyidejűleg három gyár is épül Kaposváron, ilyen még nem volt a városban - adta hírül a somogyi vármegyeszékhely polgármestere a Facebook-oldalán csütörtökön. Teljes cikk