Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nem hátrál meg a volt adóellenőr

"Visszalépésre" szólította föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenlegi vezetőit csütörtöki sajtótájékoztatóján Horváth András, az adóhivatal volt ellenőrzési koordinátora, aki a napokban kitálalt a sajtónak és feljelentést tett, mert állítása szerint nagyvállalatok ezermilliárd forintos értékben csalnak adót a NAV tudomásával. A férfi a NAV hétvégi átvilágítását nevetségesnek és "lezavartnak" nevezte, főleg azért, mert "nem találtak semmit".

A férfi, aki már benyújtotta az adóhatósághoz a lemondását, múlt pénteken arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezer milliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV válaszlépésként rágalmazásértfeljelentette volt alkalmazottját, amit több civil jogvédő csoport közös nyilatkozatában megfélemlítési kísérletnek nevezett. Az LMP és az Együtt-PM is felvetette, hogy alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság az ügyben – ez mind ez idáig nem valósult meg.

Horváth András részletes feljelentést is tett, de egy sajtóhír alapján úgy tudja, hogy az ügyészség feljelentéskiegészítést kért. Ha ez így van, akkor szerinte az ügyészség hozzáállása időhúzó, mivel elmondása szerint ő több ügyben is bizonyítékokat szolgáltatott az ügyészségnek.

Arról is szólt, ha tényleg átvilágítottak volna azokat az ügyeket, amelyeket korábban jelzett, az jóval több időt vett volna igénybe, és látniuk kellett volna az ügyekkel kapcsolatos lekérdezéseket is, mert azokat mindig rögzítik és elmentik.

Kiemelte: "irdatlan adatmennyiségről" van szó, mivel csak ő három szektor adócsalásait vizsgálta, ha tényleg történt volna érdemleges felülvizsgálat, akkor ezekre érdemben kellett volna reagálniuk.

Horváth András azt mondta: nem érti, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója most miért nem szólal meg, hisz korábban azt mondta, a kiskereskedelem tele van adócsalásból származó áruval.

Elmondta: korábban már kormányzati szereplőket is megkeresett az ügyével, de Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kivételével érdemben nem foglalkoztak a felvetéseivel.

Horváth András szerint az ő ügye rávilágít majd arra, hogy működik-e a bejelentő-védelmi törvény. Ha bármiféle bántódása lesz neki vagy a tanúinak, a kormányzaté lesz felelősség - jelentette ki.

Megítélése szerint a kormánynak számára a legmagasabb szintű védelmet kellene adnia, sőt, a tanúinak is, akikre "már most nagy nyomás nehezedik".

Horváth András konkrét ügyekről, összegekről nem beszélt, az MTI kérdésére annyit mondott, az ő vizsgálódásai szerint 2011-ben a gabonaszektorban 10-12 cég mintegy 30 milliárd forint áfacsalást valósított meg.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk