Megjelent: 15 éve

Nem kell tűrniük a megalázó motozást a nagyáruházak dolgozóinak

Párezer forint hiány miatt fehérneműre vetkőzteti alkalmazottait az egyik kereskedelmi nagyáruház. A szakszervezeti bizalmi obudsmanhoz fordult. Dr. Jóri András adatvédelmi országgyűlési biztos szerint a pénztárosoknak nem kell tűrniük a biztonsági szolgálat megalázó motozását, írja a Népszava.

Az egyik nagy kereskedelmi lánc egyik áruházának szakszervezeti bizalmija néhány hete az obudsmanhoz fordult kérdésével: tűrniük kell-e pénztárosaiknak, hogy 5000 forintot meghaladó műszakvégi hiány esetén fehérneműre vetkőztetve motozásnak vessék alá őket a biztonsági szolgálat tagjai? Az eseményről az érintettek ráadásul sem jegyzőkönyvet, sem egyéb dokumentumot nem kapnak, mert - a magyarázat szerint - ilyesmit nem is készítenek, csak ha megtalálják a pénzt az illetőnél. Hát nem kell tűrniük.

Dr. Jóri András adatvédelmi országgyűlési biztos szerint egyértelmű: az intézkedéssel sérül a magánszféra védelme. Hogyan sérülhet? Egyrészt mindenkinek joga eldönteni, hogy milyen információt ad magáról, márpedig a vetkőztetés - információadás. Másrészt a magánszféra részét képezi a ruházat is (éppúgy, mint a lakás vagy a levelezés). Mégpedig helytől, időponttól függetlenül, így a dolgozónak joga van védelméhez nem csupán az otthonában vagy szabadidejében, hanem a munkahelyén is.

A munkáltató ezt a jogot csak akkor korlátozhatja, ha arra törvény felhatalmazza, esetleg jogszerű oka van rá, de csak ha az érintett a jogkorlátozáshoz önként hozzájárul.

A magánszféra védelme érdekében a jogrendszer pontosan meghatározza azokat az állami szerveket, amelyek meghatározott indokokból jogosultak az érintett személy ruházatát átvizsgálni, és meghatározza azokat a személyeket, és körülményeket - például vagyonvédelmi célból - is, amikor egyéb személy jogosult arra felszólítani az érintettet, hogy ruházatának tartalmát számára mutassa meg.

Jogszerűtlen a biztonságiak intézkedése azért is, mert a történteket nem rögzítik, és ezért nem is kezelhetik megfelelően.

Személyes adatot csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet kezelni, és csak előírt célra, mértékben és ideig.

"Álláspontom szerint, tekintettel arra, hogy a vagyonvédelem megvalósulásához nem elengedhetetlen a beadványában ismertetett eljárás, az azzal kapcsolatosan létrejövő adatkezelés sérti az érintett személyes adatok védelméhez való jogát" - írta az országgyűlési biztos.

A szóban forgó áruházban a szakszervezet annyit elért korábban, hogy az ombudsmani állásfoglalásig felfüggesztik a pénzkeresésre kitalált személyi inzultálást. A felfüggesztés immár megszüntetéssé minősíthető át.

Népszava
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek