Megjelent: 6 éve

Nem marad nyoma az illetéktelen behatolásnak

A világ közvéleményét megbolygatta, hogy fény derült egy az interneten az információbiztonságot veszélyeztető hibára, az OpenSSL hibájára, ami egyébként már két éve létezik. Az orvosság ellene pedig a rendszeres jelszócsere és az erős jelszavak lennének, erre hívja fel a figyelmet a KÜRT szakértője.

Az elmúlt napokban látott napvilágot a valaha volt egyik legsúlyosabb biztonsági hiba felfedezéséről szóló hír, az OpenSSL hibája. A Heartbleed azért rendkívül ijesztő, mert egy olyan eszközt kompromittált, amelyet éppen a webes kommunikáció megvédésére, titkosítására fejlesztettek ki, és amit a webes eszközök jelentős része használt nagyfokú biztonságot igénylő tranzakciók és műveletek végrehajtásához.

Az információbiztonság szakértője, a KÜRT azt tanácsolja, hogy rendszeresen, néhány havonta ajánlott a jelszavak cseréje, de az ilyen esetekben a lehető legsürgősebben cserélje le mindenki a jelszavait, amit gyakorlatilag minden rendszeren végre kell hajtani, főként, hogy a nagyon helytelen, de sajnos általánosnak tekinthető gyakorlat az, hogy több helyen is ugyanazt a jelszót alkalmazzák a felhasználók.

Ez az a pont, ahol sokadszorra fel kell hívni az informatikát és internetet használó közösség – azaz gyakorlatilag mindenki! – figyelmét a biztonságosabb jelszóhasználat egyedül üdvözítő voltára, amely néhány pontban összefoglalva a következő:
- megfelelő erősségű, 12-16 karakterből álló jelszó, kis és nagybetű, szám és speciális karakterek (.,_()/ stb.),
- tilosak: az „aaaaaa”, „12345”, „password123..”, „jelszo”, születési évszámok, rokonok neve, háziállatok neve és a hasonlóan könnyen kitalálható jelszavak,
- különböző rendszerekben különböző jelszavakat használjunk.

Hab a tortán, hogy mint kiderült, a hiba már vagy 2 éve létezik, és ez időszak alatt bárki kihasználhatta a sérülékenységet. Az, hogy ez megtörtént-e, kideríthetetlen, hiszen a hiba révén közvetlenül a memória tartalmához lehet hozzáférni, és semmilyen nyoma nem marad az illetéktelen behatolásnak.

Nem javítja a helyzetet a biztonsági rések felfedezésének, közzétételének, javításának kialakult rendszere sem. Ha felfedeznek egy ilyen hibát, akkor azt nyilvánosságra hozzák, vagyis gyakorlatilag mindenki számára hozzáférhetővé teszik. Kicsit olyan ez, mint ha öles betűkkel kiírnánk a házunkra, hogy „Kulcs a lábtörlő alatt”.

Jó esetben gyorsan elkészül a javítás, és ekkor már csak attól függ, hogy milyen hamar szűnik meg a fenyegetettség, hogy az érintettek mennyire igyekeznek kijavítani a hibát a javítás telepítésével. Van tehát egy nehezen meghatározható hosszúságú időszakasz, amikor a hibát bárki kihasználhatja, mert a kapuk nyitva vannak. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a nyilvánosságra hozás előtt vajon már ismert volt-e bizonyos körök számára a biztonsági rés, mint azt a Heartbleed kapcsán például feltételezik.

Vállalatok esetén egy jól működő információbiztonsági rendszerben az ilyen helyzetek kezelve vannak, és a szabályzatok tartalmazzák a teendőket. Annak ellenére, hogy ma mar a kormányzati törekvések egyértelműek, a törvényi szabályozás segíti a biztonságosabb informatikát, nem alkalmazzák sokan. Sajnos a KÜRT sérülékenység-vizsgálatai azt mutatják, hogy csak nagyon kevés helyen működik ténylegesen jól, vagy a szabályzatok betartása, betartatása nem megfelelő, vagy nincsenek is megfelelő szabályozások.

„Csak remélhetjük, hogy az ilyen esetek tanulságai hozzájárulnak az általános biztonságtudatosság javulásához, mert jól érzékelhető, hogy egyre súlyosabb a helyzet az internetes biztonság területén. A változó jelszavak megjegyzésére pedig több ingyenes mobil applikáció is letölthető már, amelyek biztonsággal alkalmazhatók” – javasolja Márton Miklós, a KÜRT Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese. Megnyugtatásul hozzátette, hogy a mostani Heartbleed bug csak az éppen használt szerver memóriájának kiolvasását tette lehetővé a támadónak.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Vádat emeltek egy sikkasztó pécsi valutaváltó ellen

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt vádat emelt a Pécsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki több mint 32 millió forintot sikkasztott... Teljes cikk

Jelentős béremelés csökkentheti a gyógypedagógus-hiányt

Az LMP szerint a gyógypedagógusok bérének azonnali és jelentős emelése csökkentheti a terület szakemberhiányát - mondta Ungár Péter, az ellenzéki... Teljes cikk

Így használják az internetet a kkv-k

A hazai kkv-k kezdik felismerni az online világot, tízből hét cég rendelkezik ugyanis saját weboldallal, egy jelentős részük pedig már a... Teljes cikk