Nem megváltás az egyéni cég "/>
Megjelent: 11 éve

Nem megváltás az egyéni cég

Az igazságügyi tárcánál újból fontolgatják az egyéni cég mint társasági forma bevezetését. Egyéni vállalkozók léphetnének át ebbe a formába, igazi adómérséklést, vagy a felelősség érdemi változását azonban nem hozná a tervezet - tudtuk meg szakértőktől.

Az egyéni társaság, mint üzleti forma, különálló cégként működne, ez elsősorban számviteli, adózási és csődjogi változásokat jelenthet. Részletesen megvizsgálva azonban a még évekkel ezelőtt készült terveket érdemi változást nem lehet találni. "Sok értelme nincs ennek, adózási szempontból nem lesz könnyebb a most egyéni vállalkozóként működők élete, és aki mégis kft.-t szeretne, az már most is átalakulhat 1-2 hónap alatt, és ez már csak 500 ezer forintba kerül" - vélekedett az FN-nek Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Szövetségének elnöke.

A szakértő azt is hozzátette, hogy amikor évekkel ezelőtt elkezdtek dolgozni a törvénytervezeten, még nem lehetett ilyen gyorsan és viszonylag kis kezdőtőkével céget alapítani, tehát a módosítás idejét vesztette. Egyetlen pozitív hozadéka lehet az új formának: az egyéni vállalkozóknak az év végéig le kell adózni teljes jövedelmüket, kft.-k és más céges formák esetében viszont tartalékképzésre is lehetőség nyílik.

Az egyéni vállalkozók helyzete egyébként nem egyszerű, mivel a magas adó- és adminisztrációs terhek mellett teljes magánvagyoni felelősséggel tartoznak tevékenységük után. A sajtóban olvasható feltételezésekkel szemben azonban az adószakértők nem tartják valószínűnek, hogy ez érdemben változna, mert így még nagyobb lehetőség nyílna a nemfizetésre, és a körbetartozások száma is növekedne.

A kamara szerint is fölösleges

Folyamatosan csökken egyébként az egyéni vállalkozók száma: 2006-ban például még 434 ezren, tavaly már csak 425 ezren rendelkeztek igazolvánnyal. "Sok vállalkozó beadja a kulcsot a magas adók miatt, és érdemi változást nem látunk ebben az új formában sem" - erősítette meg az adószakértők véleményét Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Az igazságügyi tárca egyébként a következő hetekben fog egyeztetni az érintett kamarákkal és más érdekképviseleti szervekkel a tervezetről, amely teljesen csak jövő év elejére készül majd el.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter