Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Nőttek az adó- és járulékbevételek Somogyban

Összességében közel hárommilliárd forinttal nőttek 2012-ben Somogy megyében az önadózásos nettó adó- és járulékbevételek az előző évihez képest - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Somogy Megyei Adóigazgatósága hétfőn.

Az évet értékelő sajtótájékoztatón Koltainé Magyar Zsuzsanna igazgató arról számolt be, hogy öt adó- és járuléktípusból 81 milliárd 71 millió forint folyt be. A személyi jövedelemadó (szja) és a tb-járulékok összege 33, illetve 8,5 százalékkal nőtt, az általános forgalmi adóból (áfa), a társasági adóból és az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) származó bevétel csökkent 2012-ben.

A szja-bevételek 15 milliárd 158 millió forintról 20 milliárd 163 millió forintra nőttek, aminek hátterében a minimálbér emelkedése, az adójóváírás megszűnése és a bérkompenzáció bevezetése áll - jegyezte meg.

Az eva-bevételek az adózói kör szűkülése miatt 2 milliárd 928 millió forintról 2 milliárd 316 millió forintra csökkentek. A társasági adó, amelynek összege a 2011-es 3 milliárd 174 millió forinttal szemben 2012-ben 2 milliárd 319 millió forint volt, a Somogy megyei cégek 2011-es eredményességét jellemzi - mondta az igazgató.

Ismertetése szerint az áfa-bevételek 60 százalékos visszaesése a mezőgazdaságban bevezetett fordított adózás miatt következett be; Somogyban tavaly 2 milliárd 734 millió forint nettó áfa folyt be a NAV-hoz.

Az öt adónemből származó bevételek a NAV Dél-Dunántúli Regionális Adó-főigazgatóság adatai szerint régiós szinten 4 százalékkal nőttek, amelyen belül legnagyobb mértékben az szja-ból származó bevétel emelkedett.

2012-ben a nettó szja-bevétel 62,9 milliárd forint volt Baranya, Somogy és Tolna megyében, ami az előző évinél mintegy 24 százalékkal több. A növekedés üteme lényegesen nagyobb az országos, 8,7 százalékos növekedésnél - írta évértékelő összegzésében a NAV.

Huber Éva, az adó-főigazgatóság vezetője ezt azzal magyarázta, hogy a régióban megjelentek magasabb jövedelemi szintű szakmák, és növelték az szja-bevételt a megyei adóigazgatóságokhoz visszakerült kiemelt adózók foglalkoztatottainak befizetései is.

A dél-dunántúli régióban tizenhat kiemelt adózónak minősített cég kerül vissza a megyei adóigazgatóságokhoz, köztük a Paksi Atomerőmű, a szekszárdi Tolnatej, a kaposvári Kométa 99, a siófoki DRV és az FGSZ, valamint a Sió-Eckes.

  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyelőre nincs javaslat a jövő évi minimálbérre

Konkrét számok még nem hangoztak el, a járványhelyzet miatt a kormányzat és a szociális partnerek is óvatosak. Teljes cikk

193 reptér és 277 ezer munkahely került veszélybe a járvány miatt

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa szerint a kormányoknak azonnali és hatékony támogatást kéne nyújtaniuk a szektornak. Teljes cikk

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő

Mint Nicolas Schmit uniós biztos elmondta, nem lehetséges teljes mértékű azonosság a minimálbért illetően, azonban felzárkóztatásra és a... Teljes cikk