Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nőttek az adó- és járulékbevételek Somogyban

Összességében közel hárommilliárd forinttal nőttek 2012-ben Somogy megyében az önadózásos nettó adó- és járulékbevételek az előző évihez képest - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Somogy Megyei Adóigazgatósága hétfőn.

Az évet értékelő sajtótájékoztatón Koltainé Magyar Zsuzsanna igazgató arról számolt be, hogy öt adó- és járuléktípusból 81 milliárd 71 millió forint folyt be. A személyi jövedelemadó (szja) és a tb-járulékok összege 33, illetve 8,5 százalékkal nőtt, az általános forgalmi adóból (áfa), a társasági adóból és az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) származó bevétel csökkent 2012-ben.

A szja-bevételek 15 milliárd 158 millió forintról 20 milliárd 163 millió forintra nőttek, aminek hátterében a minimálbér emelkedése, az adójóváírás megszűnése és a bérkompenzáció bevezetése áll - jegyezte meg.

Az eva-bevételek az adózói kör szűkülése miatt 2 milliárd 928 millió forintról 2 milliárd 316 millió forintra csökkentek. A társasági adó, amelynek összege a 2011-es 3 milliárd 174 millió forinttal szemben 2012-ben 2 milliárd 319 millió forint volt, a Somogy megyei cégek 2011-es eredményességét jellemzi - mondta az igazgató.

Ismertetése szerint az áfa-bevételek 60 százalékos visszaesése a mezőgazdaságban bevezetett fordított adózás miatt következett be; Somogyban tavaly 2 milliárd 734 millió forint nettó áfa folyt be a NAV-hoz.

Az öt adónemből származó bevételek a NAV Dél-Dunántúli Regionális Adó-főigazgatóság adatai szerint régiós szinten 4 százalékkal nőttek, amelyen belül legnagyobb mértékben az szja-ból származó bevétel emelkedett.

2012-ben a nettó szja-bevétel 62,9 milliárd forint volt Baranya, Somogy és Tolna megyében, ami az előző évinél mintegy 24 százalékkal több. A növekedés üteme lényegesen nagyobb az országos, 8,7 százalékos növekedésnél - írta évértékelő összegzésében a NAV.

Huber Éva, az adó-főigazgatóság vezetője ezt azzal magyarázta, hogy a régióban megjelentek magasabb jövedelemi szintű szakmák, és növelték az szja-bevételt a megyei adóigazgatóságokhoz visszakerült kiemelt adózók foglalkoztatottainak befizetései is.

A dél-dunántúli régióban tizenhat kiemelt adózónak minősített cég kerül vissza a megyei adóigazgatóságokhoz, köztük a Paksi Atomerőmű, a szekszárdi Tolnatej, a kaposvári Kométa 99, a siófoki DRV és az FGSZ, valamint a Sió-Eckes.

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek