Megjelent: 13 éve

Nyaralásra kötelezve

Egyfajta tanácsadásra vállalkozik a Neumann International AG, az információi fontosak, hasznosak, de nem minden esetben lehetnek a cégek idei teendőinek homlokterében: megvalósítani, finanszírozni az elkövetkezendők családbarát programja lehet.

Elsőbbség a szülőknek

A jelentősebb, néhányszáz főt foglalkoztató vállalkozások egyre inkább odafigyelnek arra, hogy nyáron a gyereket nevelő dolgozók el tudjanak menni szabadságra - állítja Deák Andrea, a Neumann International AG. Hungary igazgatója. Van már olyan társaság, ahol vállalat napközit üzemeltetnek, máshol, a tehetősebb cégeknél egy hónapos fizetés nélküli vakációra mehetnek a gyerekes szülők.

A nagyobb vállalatoknál a szabadságolások kapcsán a gyermekes dolgozók elsőbbséget élveznek a beosztásnál, de általában az alkalmazottak egymás között, a cég beleszólása nélkül állapodnak meg erről a kérdésről. Ezeken a helyeken általában elvárják a munkatársaktól, hogy egy évben legalább két hetet egy huzamban töltsenek pihenéssel, ami a feltöltődés, regeneráció szempontjából igen fontos. Számos multinál háromszázezer forint értékű üdüléssel jutalmazzák meg egy családi verseny győztesét, a második és harmadik helyezettek pedig gyermekes wellness hétvégét nyernek. Deák Andrea szerint az sem kivétel ma már, hogy a dolgozók tetszés szerint behozhatják gyermekeiket. Sőt a cég székhelyén az alagsorban található uszoda és szauna, illetve a székház kertje is jó lehetőség a kicsiknek és a nagyoknak a kikapcsolódásra.

A jómód kötelez

A jómódú cégek, például bankok esetében az év elején szabadságolási terv készül, amelynél a HR-vezetők egyebek mellett figyelembe veszik a gyermekesek érdekeit, így a nyári vakáció időpontját is. A pénzintézetnél létezik üdülési támogatás, amit a dolgozók a vállalati üdülőkben évente egyenként maximum 40 ezer forintig vehetnek igénybe. Az idézett vállalat évente tizenöt millió forintot különít el az adózott nyereségéből a dolgozók komfort- és közérzetének javítására, egészségük megőrzésére. Ide tartozik például a sport és szabadidő tevékenységek finanszírozása, ezek nagy része a családdal közösen is látogatható. Olyan is előfordul, hogy az épülő nagyobb új székházában az orvosi szoba és tornaterem mellett például gyermeknapközit is létesítenek.

Egyre több csúcsvezető alkalmazza a vállalat működésének egyik alapelveként, hogy pihenésre ösztönözze a dolgozókat. Van, ahol már bevezették a Parents Policy nevű irányelvet, amely lehetőséget biztosít a gyermeküket nevelő szülőknek, hogy - amennyiben elfogyott a szabadságuk - legfeljebb egy hónapig fizetés nélküli szabadságra menjenek.

Ugyancsak lehetőség a családosok támogatására a részmunkaidős foglalkoztatás. A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbben kismamák élnek ezzel a lehetőséggel. Több helyütt dolgozták ki a munkába való visszatérésüket segítő rendszert, amely lehetőséggel azóta legtöbben éltek is.

Adómentesen, csekkel

Másutt a gyermekes és nem gyermekes munkatársak esetében is próbálják rugalmasan kezelni a munkaidőt. Ugyanis a cég érdeke is, hogy a dolgozók elégedettek legyenek. Az üdülést mindenki magának szervezi meg, de a vállalat minden évben szervez például céges gyereknapot. A Neumann igazgatója szerint sok helyen odafigyelnek arra, hogy a kisgyermekes vagy gyermeküket egyedül nevelő szülők a nyár folyamán el tudjanak menni szabadságra. Az ilyen jellegű szociális juttatások természetesen csak azoknál a cégeknél működik, ahol jelentős a dolgozói létszám és nagy a nyereség. A kisebb vállalkozásoknál természetesen nem képzelhető el az ilyen nagyvonalú szociális juttatás, ám ma már a kis- és mikro vállalkozások többsége is megengedheti magának, hogy adómentes üdülési csekkel hozzájáruljon a dolgozók pihenéséhez - mondja Deák Andrea.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk