Megjelent: 3 éve

Nyári munka az USA-ban – vízimentés aztán utazgatás

Emmer Gábor 3 éve csak a neten szörfözgetett kíváncsiságból. A ”szörfből” aztán vízimentős amerikai nyárimunka - sőt később még állás is kerekedett. A Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági informatikus hallgatója ma már az US Adventure csapatában dolgozik. Idén nyáron is utazni fog. A programot minden olyan nappalisnak javasolja, aki az angoltanulással egybekötött munkatapasztalat-szerzést Született Feleségek jellegű, amerikai zöldövezetben szeretné végigcsinálni.  

Emmer Gábor 3 éve csak a neten szörfözgetett kíváncsiságból. A ”szörfből” aztán vízimentős amerikai nyárimunka - sőt később még állás is kerekedett. A Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági informatikus hallgatója ma már az US Adventure csapatában dolgozik. Idén nyáron is utazni fog. A programot minden olyan nappalisnak javasolja, aki az angoltanulással egybekötött munkatapasztalat-szerzést Született Feleségek jellegű, amerikai zöldövezetben szeretné végigcsinálni.  

”Eleinte egy haverommal nézegettük a lehetőséget a neten, mert eredetileg ő érdeklődött a munka iránt. Aztán úgy alakult, hogy végül én vágtam bele. Régóta szerettem volna kijutni az USA-ba és a lehetőség így pont kapóra jött. Így tölthettem egy teljes nyarat egy amerikai kertvárosi övezetben, alig 50 mérföldnyire Washingtontól.”

Így jutott ki

Gábor a program-regisztrációt követően egyórás magyar és angol nyelvű Skype-interjún is részt vett. Ezután pedig még nem mélyvíz, hanem képzés következett Budapesten. ”Itt 3 napon át tanultuk a vízimentést, napi 9 órában: az elméleti órákon még tanteremben, a gyakorlati foglalkozásokon már medencében. Aztán vizsga. Teszt, majd a szívmasszázs, az újjáélesztés bemutatása jött, ahogy kell.”

Jutott idő utazgatásra is. Gábor (balra) egyik barátjával a Fehér Ház előtt Washingtonban

A kiutazást követően kezdődhettek a lifeguard - hétköznapok. (A lifeguardokat egyébként külön nekik szóló, kulcskész, klímás, komfortos apartmanokban szállásolják el.)  

Nem voltak akciófilmet idéző vészhelyzetek

”Kellemesen indultak a napok. 9 körül ébresztő, készülődés, reggeli. A 10 órás műszak délelőtt 10-kor startolt, miután átsétáltunk a strandra. Aki 10 percnél messzebb lakott a strandtól, azért a szervező cég még külön kocsit küldött.) Műszakkezdéskor gyorsan összeszedtük a szemetet, kinyitottuk a napernyőket és elfoglaltuk a helyünket. Majd 15 percenként forgás, mert egy medencéhez átlag 6-7 úszómester tartozott. Aztán 45 percenként szünet.”

Bár sokan jóval veszélyesebbnek gondolnák elsőre a lifeguard-pozíciókat - Gábort szerencsére elkerülték az akciófilmbe illő vészhelyzetek. ”Egyetlenegyszer fordult csak elő, hogy egy kislány rosszul lett a parton, mert epilepsziás rohamot kapott. Itt úgy léptünk közbe, hogy haladéktalanul mentőt, orvost hívtunk. Amúgy a strandolókkal se volt gond. Az meg természetes, hogy a gyerekeknek megengeded, hogy lespricceljenek néha a vízipisztolyukkal.”

Vidámpark, kaszinó, New York...

A vízimentők heti 5 napon át dolgoztak. Munkaidő után pedig azonnal elindultak felfedezni Amerikát. ”Voltunk óceán-nézőben és vidámparkban, jártunk Washingtonban, megnéztük a Fehér Házat és még kaszinózni is elmentünk, nyilván ésszel, 50 dolláros téttel, csakhogy a feelingje meglegyen” – mondja mosolyogva.

Gábor nem rejtette véka alá: bár a programban résztvevő diákok a kint tartózkodásuk alatt hamar ”ráéreznek a pénz ízére” - 10 dolláros órabér mellé heti 40 órát meghaladó munkavégzés esetén másfélszeres bérpótlék is jár - a sok látnivaló rendesen csábít is a költekezésre. Ugyanakkor év közbeni adóvisszatérítés is jár a diákoknak.

Elmondása szerint rengeteget nyert az utakon. Olyannyira, hogy ma már ő is a cégnél dolgozik. ”Igazából én hívtam fel a főnökömet, hogy szívesen dolgoznék a csapatban és ő nyitott volt az ötletre. Ami szerintem nagyon rendben van, mert jó, ha olyasvalaki kínál az érdeklődőknek egy programot, aki maga is végigjárta már ezt az utat.”   

  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk