Nyugdíj: Két hét múlva reálhozam "/>
Megjelent: 9 éve

Nyugdíj: Két hét múlva reálhozam

A magánnyugdíjpénztárak két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak.

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet: a pénztáraknak augusztus végéig kell utalniuk az összegeket.
Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: "közeleg az igazság pillanata", amikor ki kell derülnie, a volt magánnyugdíjpénztár-tagoknak lesz-e reálhozamuk, és ha igen, mekkora. A pénztáraknak már minden információ a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a május 31-i fordulónappal kiszámolják a reálhozamok összegét. Szakaszosan meg is kezdhetik a pénz visszaigénylését a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, illetve megkezdhetik a reálhozamok eljuttatását a volt tagokhoz - tette hozzá.

Ha egy volt tag vitatja a reálhozam összegét, és vitáját nem sikerül a pénztárral rendeznie, akkor panaszával a PSZÁF-hoz fordulhat - hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki megbízott. Ha a tagnak a pénztárnál mínuszba került a számlája, akkor sem érheti kár, a tb-számláján "kipótolják" az összeget, a pénzre úgy tekintenek, hogy azt teljes egészében "visszahozta" az állami rendszerbe - közölte Selmeczi Gabriella. A nyugdíjpénztárak esetleges végelszámolásáról vagy felszámolásáról szólva kiemelte, hogy a volt tagnak 30 napig kell nyilatkoznia, melyik másik pénztár tagja szeretne lenni; nyilatkozat híján a tag a tb-rendszerbe kerül vissza.

A vagyonátadásról annyit mondott: ez "nagyjából" megtörtént. A magánnyugdíjpénztárak által közölt adatok szerint a pénztárak 2.950 milliárd forintnyi vagyont adtak át, ebből 1.345 milliárd forint az állampapír, a költségvetési törvény szerint az átadott vagyonból 529 milliárd forintot kell átutalni a nyugdíjkasszába, a fennmaradó részt államadósság csökkentésre kell fordítani. Kérdésre válaszolva Selmeczi Gabriella kitért arra, hogy apró vitás kérdések vannak a vagyonátadás kapcsán, például az átadott vagyon szerkezetéről.

Az egyéni számlákról szólva megismételte: 2012. január 1-től elindulhat az egyéni tb-nyilvántartás; minden adat egy egyéni nyilvántartási számlára kerül és megkezdődik az adatok visszamenőleges feltöltése. A munkavállalók például ellenőrizhetik, hogy a munkaadó fizetett-e utánuk járulékot és az összeg valós-e - fejtette ki. Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva elmondta: a cél, hogy az egyéni nyilvántartási számla adataitól az aktuális nyugdíjszabályok szerint kiszámolható legyen a várható öregségi nyugdíj összege.

Átlagosan 75 ezer forint jár

Fejenként 75 ezer forint – ennyi pénz sorsán töprenghetnének az egykori magánpénztári tagok, ha a teljes megtermelt reálhozam egységesen oszlana el az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők között – írja a Figyelő. A 2,9 millió embernek összesen járó mintegy 220 milliárd forint (amit a korábban tagdíj-kiegészítést teljesítők számára még mintegy 40 milliárd forintos summa is tetéz) persze valójában nagy egyéni különbségekkel kerülhet a tagokhoz. A legjobban azok járnak, akik az 1998-as induláskor léptek a rendszerbe, ők szinte biztos kapnak valamekkora kifizetést. Rosszabb helyzetben vannak, akik a válság előtt lettek pénztártagok.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter